Ritkaság számba menő majmocskák születettek Szegeden

A Szegedi Vadasparkban március legvégén két ritka apróság született. Világra jövetelük pedig több szempontból is fontos: a két fehérfejű selyemmajom a nemzetközi fajmentő tenyészprogramon belül születtek, melyet hajdan a Vadaspark szakembere, egykori igazgatója, Dr. Gősi Gábor vezetett. Ezen kívül a két kis jövevény reményt ad a faj megmentésére, mivel Európa állítkerjeiben így már körülbelül 250 egyed él biztonságban. 

Fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi)Forrás: Lajos Endrédi / zooseged.hu / Press

A Szegedi Vadasparkban egy Krakkóból érkezett hím, és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított családot - olvasható a zooszeged.hu oldalán. Az állíti frigy olyannyira sikeresnek bizonyult, a park már harmadik éve rendszeresen számít a kölykök születésére. A két újabb kicsi március 30-án született és a gondos családtagoknak köszönhetően szépen cseperednek.

Csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apa cipeli a hátán. A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon.

Nem olyan mértékben veszélyeztetettek, mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmocskák, de a körülbelül 10 ezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Jelenleg a Vadaspark trópusi házában figyelhetjük meg a fehérfejű selyemmajom családot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek