Videó: Ma van a jegesmedvék világnapja! - A Fővárosi Állat- és Növénykertben jártunk

A Polar Bears International nevű fajmegőrzési csoport az állatkertekkel összefogva február 27-ét választotta a jegesmedvék világnapjának. Ebből az alkalomból látogattuk meg a Fővárosi Állat- és Növénykert jegesmedvéjét, Taikót. 

A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet az Északi-sarkon történő klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyeire, ami többek között hatással van a jegesmedvék életére és élőhelyére is. 

A Fővárosi Állat-és Növénykert jegesmedvéje, Taiko pont a koronavírus járvány közepén érkezett BudapestreForrás: Gáll Franciska

Mit kell tudni a jegesmedvéről?

  • Életének jelentős részét a sarki tengerek összefüggő jegén tölti, nem lép a szárazföldre.
  • Bár magányos állat, de a bőséges táplálékforrás nagy távolságokról akár több tucatnyi állatot is egy helyre vonzhat.
  • A nőstények hóba ásott üregben, november és január között hozzák világra bocsaikat.  A születésükkor még csak patkányméretűek és vakon jönnek a világra. Két éves korukig az anyjukkal maradnak.
  • A jegesmedvék bundája fehér színű, de nyáron a napsugárzás miatt sárgás árnyalatot ölt.
  • A medvék között a legjobb úszóknak számítanak.
  • Gyakran állnak két lábra, ilyenkor háromméteresre is felmagasodhatnak.
  • Állati eredetű táplálékot főként húst és halat fogyasztanak, ezt "zsírevő" táplálkozásnak is mondják.
A jegesmedve bocsok két éves korukig maradnak az anyjuk mellettForrás: skeeze/Pixabay

A Fővárosi Állat- és Növénykert jegesmedvéje, Taiko 2020 novemberében érkezett Franciaországból Magyarországra, pont mikor az állatkertet is be kellett zárni a világjárvány miatt. Ebben az időszakban a közönség csak online találkozhatott vele, videón láthatták, ahogy először a kifutójához tartozó medencébe ugrik vagy épp a labdájával játszik – mesélte Hanga Zoltán, az Állatkert szóvívője.

Amióta újra látogatható az állatkert, Taiko nagy népszerűségnek örvend a közönség körében, időnként látványetetés közben is megfigyelhető. Jó hír a jegesmedve rajongóknak, hogy az állatkert nagy kedvencét, Taikot jelképesen örökbe is lehet fogadni. Nézd meg az Állatkertben készült videónkat, amelyben Hanga Zoltán további érdekességeket mesél a jegesmedvékről. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek