Budapest születésnapja alkalmából kalandra indulhatunk a Vármúzeumban

Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várja BTM Vármúzeum az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat november 20-án egész nap.

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum / Keppel Ákos

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva vehetünk részt a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon; közelebb kerülhetünk a korabeli divathoz, az építészethez, a várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákhoz; valamint megismerkedhetünk a múzeum olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy egy reformkori nyomdagép.

A szombati nap folyamán lehetőségünk lesz korabeli viseleteket felpróbálni, különböző textilalkotásokat készíteni, de tárgykereső játékban is részt vehetünk a gyerekkel együtt, így ismerve meg a korabeli vásárlási, piaci szokásokat. De a foglalkozások ideje alatt megtudhatjuk hogyan alakult ki Budapest 1873-as címere, milyen volt a város az egyesítés évében, és milyen tereptárgyak nem voltak még a rakparton és a Dunán 1873-ban - olvasható a varmuzeum.hu programjai között.

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum / Keppel Ákos

Az egésznapos programok után, Budapest születésnapját egy különleges, előadással összekötött koncert zárja majd. A Cseh Tamás-estet 18 és 19:30-kor rendezik meg. Az előadást Tóth Eszter Zsófia történész tartja, a koncerten pedig a Vodku fiai lépnek fel. 

A történész Cseh Tamás Budapesthez fűződő kapcsolatát mutatja be, kiemelve a saját életében fontos helyszíneket: a Vízivárost, az Iskola utcát és azokat a Budapest története szempontjából jelentős helyeket, melyeket megénekelt (Corvin köz, Széna tér).

A Vodku fiai zenekar így mesélt Cseh Tamáshoz fűződő emlékeiről:  „2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön, vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban és reggel, kabátban ébredve, az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy »talán volt egy-két este«."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek