Újabb helyszínen csodálhatjuk meg a fenséges darucsapatokat

Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra - adja hírül a Körös-Maros Nemzeti Park. A darvak vonulási útvonalának egyik fontos állomása a Nemzeti Parkhoz tartozó tó, ahol az egyedszám a vonulás csúcsán, november derekán általában több tízezerre is felduzzad.

Magyarország, Kardoskút, Fehér-tó, Körös-Maros Nemzeti Park, madár, madarak, daru, darvakForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Tavasszal a többi madárfajhoz hasonlóan a darvak is jobban sietnek költőhelyeik felé, így csak kisebb számban és rövid ideig állomásoznak itt, ősszel azonban jóval többen és sokkal hosszabb időn át tartózkodnak itt. Ennek természetesen fontos feltétele az, hogy megfelelő táplálékot és éjszakázóhelyet találjanak.

Idén átnyaraló darvak nem voltak a térségben, az első vonuló példányokat már szeptember közepén látni lehetett. A madarak a környező mezőgazdasági táblákon, kukoricatarlókon bőven találnak maguknak táplálékot, és a Namzeti Park reményei szerint az őszi esők is hamarosan megérkeznek, így a Fehér-tavon kialakul majd a biztonságot nyújtó, sekély vízborítás.

Forrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A Magyarországon átvonuló darvak állomáshelyei között előkelő helyen szerepel a kardoskúti Fehér-tó. Áttelelő példányokkal is minden évben lehet itt találkozni, számuk elsősorban az időjárástól függ.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek