Egyszeri élményvonat indul a Bakony vadregényes részére

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 25-én, szombaton különvonatot indít Győrből Porva-Csesznek, Zirc érintésével a személyforgalommal nem rendelkező Zirc-Dudar-Dudarbánya vasútvonalra és az Ördög-árok szurdok bejárására.

Bakony, kisvasútForrás: Harmati Marcell/bakonyvasut.eu

Az Ördög-árok szurdok a Magas Bakony megszokott turistaútvonalaktól távol eső, vadregényes része, mely még Csesznek felől is csak 12-14 km-es túrával közelíthető meg. Vasúton az év többi napján nem közelíthető meg. Dudarról a piros színnel jelzett turistaúton mindössze 3, tehát oda-vissza mintegy 6 kilométeres kirándulással lehet eljutni. A túrát a Bakonyvasút által felkért túravezetők segítik. Ugyanezen a napon lesz Dudaron a község őszi ünnepnapja, a körte- és diófesztivál. Az utasok a túrát követően ízelítőt kapnak a fesztivál programjából, és megkóstolhatják a szabadtéren elkészített ételeket.

A vonat Győrből 8:50-kor indul, és 10:50-re ér Dudarra. A vezetett túrák 11 órakor indulnak a dudari állomásról, majd az Ördög-árok megtekintése után 14 órakor érkeznek vissza, ezután a körte- és diófesztiválon vehetnek részt a látogatók, majd a vonat 15 órakor indul vissza Győrbe, és 17:25-kor érkezik meg.

A különvonat Győr és Dudar között odafelé csak Porva-Cseszneken és Zircen áll meg, visszafelé Vinyén is fel lehet szállni. A köztes megállások alternatív utazásra is lehetőséget nyújtanak a klasszikus túraútvonalak bejárásával, vagy Zirc nevezetességeinek megtekintésével. Porva-Cseszneken a Bakonyvasút Szövetség vasúttörténeti kiállítása látható. A vonat Dudar megállóhelyről Dudarbánya rakodópályaudvarig közlekedik tovább, ide azokat a vasútbarátokat várják, akik elsősorban a személyforgalommal nem rendelkező Zirc-Dudar vasútvonal megtekintésére, a vonat fotózására érkeznek. A mozdony átjárását, a rakodó megtekintését követően a vasútbarátokat is várja a körte- és diófesztivál, mely a vonat végállomásáról 1 kilométeres sétával közelíthető meg.

A különvonatot a Bakonyvasútról ismert 418-as sorozatú dízelmozdony (becenevén Csörgő) vonatja. Három Bp-sorozatú, számozott kocsiból áll, melyek egyenként 54 férőhelyesek. Egyik oldalon egymással szemben elhelyezett 4, a másik oldalon 2 ülésből álló üléssorral. Az ülések szélesek, kényelmesek, szövet borításúak. A szerelvény, a kocsik fényképe, alaprajza a Bakonyvasút oldaláról érhető el. A kocsik egyik végén mellékhelyiség található, a másik végükön 2-2 kerékpár szállítható.

A jegyek Győr-Dudar-Dudarbánya útvonalon oda és vissza 4.000 forintba kerülnek, Győr és Porva-Csesznek vagy Zirc vagy visszafelé Vinye között 3.000 forintért kaphatók. A kerékpárjegy az oda-vissza útra, előzetes egyeztetéssel 1.000 forint, és szintén előzetes egyeztetéssel lehet kutyát vinni, 500 forintért.

Azok a kisgyermekek, akik szüleik ölében ülnek, jegy megváltása nélkül, ingyen utazhatnak. Mivel a kettős ülések szélesek, mód van arra is, hogy egy legfeljebb 6-8 év körüli gyermek a szülők mellett, között foglaljon helyet. Akik ezt vállalják, azoknak szintén nem kell a gyermeknek jegyet váltaniuk. Ha egy szülő két legfeljebb 10 éves gyermekkel utazik együtt, és a kettős ülésen hárman helyezkednek el, akkor a két gyermeknek csak egy jegyet kell váltani. A jegy nélküli gyermekek utazását előzetesen jelezni kell, mert ebben az esetben az ülőhelyet mindenképpen kettős ülésre adják. Bővebb információk a bakonyvasut.eu oldalán olvashatók.

FRISSEBB: Hétfőn reggel a Bakonyvasút Szövetség weboldalán közölte, hogy a dudari különvonatra minden jegy elkelt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek