Hálózás és hangdetektoros megfigyelés is lesz a Denevérek Éjszakáján

Az Európai Denevéréj alkalmából kontinensszerte megrendezik a denevéreket bemutató és népszerűsítő programot, melyhez az idén is csatlakozik a Bükki Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park is. Augusztus 28-án, szombaton 17 órától a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató-és Látogatóközpontban előadással és terepi hálózással, valamint detektorozással várják az érdeklődőket - derül ki a Bükki Nemzeti Park honlapjáról.

Repülő denevér - illusztrációForrás: shutterstock / Készítette: Rudmer Zwerver

A Denevérek éjszakájának keretében igyekeznek eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket. A Magyarországon előforduló 28 faj és ezek populációi sérülékenyek, védelmük kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Mivel természetes élőhelyük gyakran megsemmisül (erdőirtások, tarvágások), így sokszor az ember közelébe kényszerülnek, ezért is fontos hogy az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése érdekében jobban megismerjük ezt az emlősökhöz tartozó hasznos, repülő állatrendet.

17 órától Gombkötö Péter gerinces zoológiai szakreferens előadását hallhatják a denevérekről, 18 órától kézműves foglalkozás lesz kicsiknek és nagyoknak, 19:30-tól pedig denevérhálózás, és hangdetektoros, hőkamerás megfigyelés lesz Korompai Tamással zoológiai referenssel, és az éjjeli lepkék is a résztvevők látókörébe kerülnek.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet e-mail-ben lehet megtenni a ErdeiN@bnpi.hu címen. A szervezők azt kérik, az email tartalmazza a látogató elérhetőségeit valamint azt, hogy hány fővel kíván részt venni a programon.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park augusztus 28-án este 8 órától tart denevér sétát, mely előadással kezdődik Éjszakai árnyak közelebbről - ismerkedj meg a denevérekkel! címmel, majd 20:30-tól indul a Denevér-séta és ultrahang-hallgatózás a Lés-erdőben. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a maximum létszám 30 fő. Az érdeklődők részvételi szándékukat legkésőbb augusztus 27-én 16 óráig az info@fhnp.hu e-mail címen jelezhetik, vagy a +36301660950-as telefonszámon - derül ki a nemzeti park Facebook-eseményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek