Heveredő, sütögető és közösségi tér is épült egyetemistákkal

A Közösség – Tér – Település (KTT) programjának első évfolyamával összesen 32 diák vágott bele abba a gyakorlati programba, amely egyetemi hallgatókkal dolgozik magyar kistelepülések fejlesztésén. Közös munkájuk most az utolsó fázisához ért, ami egyúttal azt is jelenti, hogy hamarosan indul a második évfolyam. A toborzás már a nyár folyamán kezdetét vette - derül ki a szervezet közleményéből.

Forrás: Kelemen Gergő Photography

A program azzal a céllal indult, hogy a különféle felsőoktatási intézményekről és szakokról érkező (még tanuló) fiatalok a saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat élesben is, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat. A KTT első évfolyamának résztvevői összesen hét felsőoktatási intézményből vettek részt a programban, amely 2019 októberében egy alapozó képzéssel indult. Az alapozó táborban a hallgatók megismerkedtek képzőikkel és mentoraikkal, különféle előadásokon és műhelyprogramokon vehettek részt, esténként pedig kerekasztal beszélgetések és szakmai programok várták őket, amelyek a közösségi művelődés, az építészet, a település- és területfejlesztés, valamint a közösségfejlesztés és közösségi tervezés témáit járták körbe.

Az alapozó képzést követően a hallgatók csapatokat alkottak és nekifogtak a közösségi tervezésnek. Az első évfolyam esetében a képzési program fókuszában Baranya megye néhány települése állt, egészen pontosan Martonfa, Magyaregregy és Szászvár csatlakozott együttműködő településként a KTT programjához. Az itteni lakosokkal kezdtek a hallgatók közös egyeztetésbe a településfejlesztést illetően, s ennek a munkának az eredményeként a tavalyi évben már meg is valósult két közösségi tér. A martonfai Fölsőkúti Pihenő, illetve a magyaregregyi Patak Party építményei azóta is mindennapi használatban állnak – a helyiek és hallgatók nagy örömére.

"A program elengedhetetlen része az építések helyszínéül szolgáló település(rész)ek lakosaival való, számos alkalomból álló közös gondolkodás és tervezés, amelynek keretében meghatározzák a közösségi igényeket és szükségleteket, többek között azokat, amelyekre egy-egy faépítmény (vagy más, egy hét alatt megvalósítható építési-építészeti folyamat) lehet a válasz." – mondta Beke Márton, a KTT egyik alapítója, ötletgazdája.

Forrás: M.Cs./Kelemen Gergő Photography

Szászváron a közösségi tervezőműhelyek a pandémia miatt sajnos a vártnál lassabban haladtak, az ismert okok miatt a KTT szervezői több alkalommal is kénytelenek voltak felfüggeszteni a találkozókat. A helyiekkel közös tervezés azonban így is folytatódott, a diákok és mentorok részvételével folyamatosan online tervezőket tartott a csapat. Mígnem az idei nyárra végül elérkezettnek látták az időt, hogy a hallgatókkal közösen, most már biztonságos körülények között belevágjanak az építkezésekbe.

Az eddig körvonalazódó elképzelések augusztus 23. és 29. között realizálódnak a településen. A szászvári munkálatok során többek között egy dimbes-dombos heveredő, egy sütögető, illetve egy függőszékekkel felszerelt, láblógatós közösségi tér is kialakításra kerül majd, de a gyerekek és fiatalok számára is készülnek meglepetésekkel.

Forrás: Kelemen Gergő Photography

Ezzel párhuzamosan a képzési program szervező csapata már javában dolgozik az őszi újrainduláson, szeptember 5-ig várják a jelentkezőket a második évfolyam hallgatói közé. További részletek a képzés weboldalán és közösségi oldalain olvashatók.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek