Mindössze 300 egyed él szabadon a Debreceni Állatkert új lakójából

A Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozott Debreceni Állatkert, amelynek célja Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó, és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében. Az alföldi zebra legészakibb elterjedésű és legritkább alfajának, a szudán zebrának (Equus quagga borensis) mindössze 37 egyede él a világ 10 állatkertjében, egyetlen ismert vadon élő populációja pedig legfeljebb 300 egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt.

Kevint jelenleg a struccok társaságában tekinthetikForrás: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark/Facebook

Az emberi gondozásban élő európai állomány több mint felének otthont adó öt cseh és szlovák állatkert mellett immár a Debreceni Állatkert is részt vesz a tenyészprogram felállításában, ennek keretében pedig nemrég egy hároméves csődört fogadtak Prágából. A Kevin névre hallgató jövevényt jelenleg struccok társaságában tekinthetik meg az Afrika-panoráma kifutóban, a remények szerint azonban háremet is kap a közeljövőben, hiszen a most megalakuló program célja, hogy olyan, stabil és életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Az Északnyugat-Kenyában, Északkelet-Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos szudán zebra legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid sörénnyel rendelkezik.

Mivel két-három éves korára elhullajtja sörénye nagy részét, innen ered másik elnevezése, a sörénytelen zebra is. Főként fűféléket legel, de más növényi részeket is elfogyaszt; nem kifejezetten válogatós, így a felső, kevésbé tápanyagdús fűréteg lelegelésével ő készíti elő a terepet a speciális táplálékigényű patásfajok számára – olvasható az Állatkert weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek