Orrszarvút cserélt két hazai állatkert

Az állatkertek feladatai átértékelődtek: míg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése a fő feladat. Ezért, vagyis a természetben veszélyben lévő szélesszájú orrszarvúak sikeres tenyésztése érdekében cserélt orrszarvú nőstényt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Hello Makoubu!Sóstó Zoo

Az állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, így megmentve őket a kipusztulástól. A közlemény szerint a koordinált fajvédelmi programban megszokott, hogy az állatokat elcserélik, egyrészt a sikeres tenyésztés érdekében, másrészt a genetikai variabilitás megőrzése miatt.

A Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert is régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálni a sikeres párzás érdekében. És mivel a bikák igen válogatósak, ezért stimulálásukat vagy úgy érik el, hogy féltékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy a háremük tagjait változtatják.

Nem könnyű azonban a 2,5 - 3 tonnás állatokból többet is tartani és csereberélni Európában. Ezért szerencsés, hogy Magyarországon két nagy állatkert már régóta tart szélesszájú orrszarvú tenyészcsapatokat. Így most országon belül tudták sikeresen végrehajtani azt a kísérletet, hogy egy-egy tehenet megcseréltek az orrszarvú családok között, hátha a másik állatkert bikájával szerelembe esnek.

Sóstó Zoo

A szállítást több hónapnyi szervezés előzte meg, a több tonnás állatok kifutóból kiemelésére és szállítására speciális szállítóeszközök kellettek. A Veszprémi Állatkertből a 27 éves 2,3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap a nyíregyháziak a 12 éves 2,2 tonnás Jala nevű nőstényt terelték be a szállítóládába, aki 18 órára már Veszprémben volt. A két állatkert szakemberei a fajmegőrzési programmal együtt azt remélik, hogy még az idén sikeresen párzanak az orrszarvú lányok.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek