Vidámparkot terveznek Angkorvat ősi templomai mellé

Aggódik az UNESCO a világörökségi listán szereplő kambodzsai ősi angkori templomegyüttes mellé tervezett vidámpark miatt, írja az MTI az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerdai közleménye alapján, amelyben arról számolt be, hogy januárban egy online konferencián vizsgálták meg Kambodzsa legnagyobb kaszinóüzemeltetője, a NagaCorp 350 millió dolláros ajánlatát. A szervezet szakértői szerint azonban a projekt a történelmi helyszín megóvása és a fenntartható fejlesztés szempontjából sem kielégítő.

Angkorvat legfelső templomaihoz egy 70 százalékos meredekségű lépcsősor vezet, melynek megmászását kötelek segítik, de a magas páratartalom és a nagy meleg miatt így is komoly kihívást jelent feljutni. Állítólag azért építették ilyen meredekre ezeket a lépcsőket, hogy azok mindig emlékeztessék az embereket, a mennyországot nehéz elérniForrás: Sharon Ang / Pixabay

A 75 hektáros szórakoztató park túl közel fekszik az ősi templomváros romjaihoz, és az új létesítmény "léptéke, hatóköre és koncepciója" is hatással lenne Angkor "rendkívüli egyetemes értékeire". Az UNESCO illetékes bizottsága közölte, hogy folytatják az egyeztetést a kambodzsai hatóságokkal. Hozzátették, hogy a tervezett fejlesztést a világörökségi bizottság közelgő, 44. ülésszakán is megtárgyalják.

Az Angkori Régészeti Park mintegy 400 négyzetkilométeren terül el, ahol az egykori khmer birodalom 9. és 15. század közötti épületeinek romjai állnak. Leghíresebb látványossága Angkorvat, a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban. A Hongkongban bejegyzett NagaCorp, amely a NagaWorld kaszinóközpontot működteti Phnompenben, novemberben hozta nyilvánosságra a szerencsejátékkal nem foglalkozó új vállalkozásának terveit.

Az egyelőre Angkor Csoda-tó néven emlegetett komplexum első látványossága egy vízipark lesz, amelyhez két, 500 szobás, ötcsillagos szállodát, csatornarendszert, kínai negyedet és zárt térben elhelyezett high-tech szórakoztató parkot is terveznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek