Nincs több meztelenkedés Angkorvat templomaiban

Kizárólag megfelelő öltözékben léphetnek be a látogatók augusztustól a világörökséghez tartozó 12. századi templomegyüttes, a kambodzsai Angkorvat területére.

A régészeti komplexumot felügyelő hatóság, az Apsara Authority szóvivője, Long Kosal szerint az augusztus 4-én életbe lépő korlátozás értelmében a helyi és külföldi turisták kizárólag térd alá érő nadrágban és szoknyában, illetve a vállakat takaró felsőrészekben léphetnek be a templomegyüttes területére. A nem megfelelő ruházatban érkezőknek át kell öltözniük ahhoz, hogy beléphessenek a komplexumba - írja az MTI.

Buddhista szerzetesek
Galéria: Angkor Wat
Fotó: Thomas Chatelard / Europress / Getty

Long Kosal szerint a tilalomra azért van szükség, mert "a túlságosan sokat mutató ruhák viselése sérti a templom szentségét". Az Apsara Authority az érintett minisztériumokat, az utazási- és idegenvezető irodák, szállodák, valamint fuvarozó vállalatok egyesületeit is értesített a múlt héten a korlátozás bevezetéséről.

A komplexumba készülő turisták a hatóság - hamarosan angol nyelven is elérhető - honlapján tudnak előzetesen tájékozódni arról, hogy mely viseletek és magatartási formák tiltottak a területen. A hatóság tavaly decemberben kiadott "magatartási szabályzata" a megfelelő öltözék meghatározásán túl kitér arra, hogy a látogatóknak tilos megérinteniük a faragványokat, leülniük a törékeny szerkezeti elemekre, dohányozni, belépni a lezárt területekre és szelfizni a helyi szerzetesekkel.

A kódex továbbá figyelmeztet, hogy a templomegyüttes kifosztása, megrongálása, valamint a nemi szervek nyilvános mutogatása és a közterületen való meztelenkedés bűncselekménynek számít. Tavaly egy csapat nyugati turista meztelenül pózolva fényképezkedett a parkban, néhányat közülük sikerült elkapni, őket megbírságolták és kiutasították a területről.

A Kambodzsa északnyugati részén fekvő Sziem Reap tartományban fekvő Angkorvatot 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), és a templomegyüttes az ország legnépszerűbb turistalátványossága, tavaly 2,1 millió külföldi látogató kereste fel.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint a 12. századi helyszín 31,2 millió dolláros jegybevételt produkált 2016 első hat hónapjában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek