Közösségi kampányban gyűjtenek a színészek Tolkien házára

A Gyűrűk Ura trilógiában Gandalfot játszó Ian McKellen színész is beállt a kampány mögé, melynek célja Tolkien író egykori oxfordi, Northmoor Roadon található házának megvásárlása. A projekt Northmoor elnevezésű közösségi finanszírozási kampányt Julia Golding író indította, aki szeretné megőrizni a házat a következő generációknak. Összesen 4,5 millió fontot szeretnének összegyűjteni, melyből megvásárolhatják és felújíthatják a házat - derül ki a bbc.com cikkéből.

Tolkien Northmoor Road-i házaForrás: Michael Pätzold/commons.wikimedia.org

A kampányban részt vesz még Martin Freeman színész és Annie Lennox is, aki A király visszatér című rész egyik betétdalát énekelte. Ott találjuk még a támogatók között John Howe illusztrátort, aki részt vett a filmek látványvilágának megtervezésében, valamint John Rhys-Daviest és Derek Jacobit.

Tolkien 1930 és 1947 között lakott a hatszobás házban a családjával, és valószínűleg itt írta a Gyűrűk urát is. A ház 1924-ben épült, és azóta nagyjából változatlan, 2004 óta magántulajdonban vanés különleges védettséget élvez. Ha sikerül megvásárolni, akkor Tolkiennek és műveinek szentelt közösséi térré alakítják majd.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek