21 éve hevert a polcon egy milliókat érő Harry Potter könyv

Egy brit édesapa tanította gyermekeit angolra a Harry Potter kis példányszámban nyomtatott első kiadásából, miután a család Luxemburgba költözött. Az egykor olyan hasznos példány mára sem vesztett semmit ebből a jellegéből, ugyanis egy aukción akár 30 000 fontot, átszámítva közel 12 millió forintot is hozhat tulajdonosának. A Harry Potter és a bölcsek köve című regény első kiadásának egy kemény borítású példánya ez, amiből mindössze 500 darabot nyomtattak, még 1999-ben. A könyv 21 éve hevert egy polcon - derül ki a bbc.com cikkéből.

Az immár nyugdíjas férfi most azt tervezi, hogy a könyv eladásából származó pénzből a lánya diákhiteleit fogja kifizetni. Elmondása szerint a könyvet körülbelül 18 hónappal az első megjelenése után vette meg a gyermekeinek. "Angol nyelvű könyvekre volt szükségem, melyekből felolvashatok a három gyermekemnek lefekvés előtt. Már kicsi koruktól tanítani akartam nekik az anyanyelvemet. Mivel az anyukájuk luxemburgi, ők pedig állami iskolába jártak, úgy éreztem, egy kis erőfeszítést kell tennem" - mondta.

A brit írónő, J.K. Rowling a Harry-Potter sorozat egy későbbi részével 2007-ben, LondonbanForrás: SHAUN CURRY / AFP

Miután néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy újból elolvassa a sorozatot, rájött, hogy ez nemcsak, hogy az első kiadás, de az 53. oldalon található jelzés szerint ténylegesen az első példányok egyike. A regény október 13-án kerül kalapács alá. Mint Jim Spencer, a Hansons Auctioneers könyvszakértője elmondta: "Ezek az eredeti első kiadások sokat érnek. Csak 500 darabot nyomtattak belőlük, ebből 300-at iskolákba és könyvtárakba küldtek el. Ez a könyv rendkívül ritka, mert a fennmaradó 200 könyv egyike."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek