Hamarosan királyi óriásbábok között sétálhatnak Székesfehérváron

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra augusztus 14 – 23. között. Lesz Művészkorzó a Bory téren, katonazene, kertmozi több helyszínen, hagyományőrzők, régizenészek, királyi óriásbábok és gyermekfoglalkozások a belvárosban. Élő óriás-sakk-előadást is láthatnak a Nemzeti Emlékhelyen, Király(ny)i Napok minifesztivál lesz a Táncházban az Alba Regia Táncegyüttes csoportjaival és Koronázási szertartásjáték az Aranybullánál – ezek a programok várja a látogatókat.

10 napra felbolydul a város, jobbnál jobb programokat ígérveForrás: Varga András/ Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Idén a nagy forgatag helyett több kisebb blokkra bontják a 10 nap eseményeit a szervezők. A város valamennyi nevezetes pontját fel kell keresnie annak, aki nem akar lemaradni a legjobb és legfontosabb programokról: a Nemzeti Emlékhelyen betekintést nyerhetnek a csak ilyenkor megnyitott csontkamrába, az Osszáriumba, a Városház téren a királyi óriásbábok és hagyományőrzők szórakoztatják a közönséget, a Csónakázó-tónál pedig klasszikusokat hallgathatnak csónakban ringatózva.

A Bory-várnál a Művészkorzó produkciói várják, az Aranybulla emlékműnél pedig a Koronázási szertartásjátékot rendezik meg. A három előadásra augusztus 21-én, 22-én és 23-án kerül sor, a főszereplő idén IV. (Kun) László lesz. Íme, egy kis ízelítő, mire is számíthatnak.

A program része az Alba Regia Táncegyesület „csipetnyi" minifesztiválja, a Király(ny)i Napok, amellyel a járvány miatt idén elmaradó Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált igyekeznek pótolni az ARTE otthonában, a Malom utcai Táncházban. A négy napos sorozatban fellép Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Coco Loco együttes, a folkkocsmában a Tilinkó és a Galiba zenekar muzsikál.

Szent István ünnepén, augusztus 20-án a látogatók találkozhatnak a királyi óriásbábokkal, „akik" a Zichy ligettől a Városház térig fogadják a vendégek hódolatát.

Az Ágbogozó játékban közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi uralkodók családi kapcsolatait, a királyi nyomozás során pedig a város neves épületeit, szobrait fedezhetik fel az érdeklődők. A Városház téren a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai bemutatókat tartanak és vásárolni is lehet az egyedi, szép termékekből a kihelyezett Mesterségek Ünnepén. Az Országzászló téren mesterség bemutatók, nemzetiségi néptánccsoportok fellépése, hagyományos fajátékok, a Zichy ligetben légtornászok produkciója és a tavaly megismert lovagi torna várja a gyerekeket, akik este hét óráig számtalan kézműves és interaktív foglalkozáson is részt vehetnek, az egyikben például, játékos formában megtapasztalhatják, hogyan is készült egykor a kenyér.

A Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 21–23. között, a középkor „beköltözik" a belvárosba. A Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen találkozhatnak majd a hagyományőrző csapatok tagjaival, akik megmutatják, milyen is lehetett a történelmi múltban a tábori élet, harcászati és fegyverbemutatókkal is szórakoztatják a nézőket. A ligetben lesz lovagi torna, a Fehérvári Huszár Egyesület tagjaival pedig lovagolni is lehet majd – tudtuk meg a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. sajtóközleményéből.

A járványhelyzet miatt idén nem a megszokott helyszínen lesz a Koronázási szertartásjáték. A színpadot ebben az évben egy másik „történelemmel átitatott helyen", az Aranybulla emlékműnél állítják fel. Itt láthatják a nézők az egyik legtragikusabb sorsú magyar király életét és uralkodását megidéző, IV. (Kun) László – A törékeny gyémánt című előadást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek