Így nézne ki Szeged sivatagi városként

A Szeged Vision csapata tudományos kalkulációk alapján alkotta meg azokat a jövőbeli városképeket, melyek a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetnek. Mint a koponyeg.hu cikkéből kiderül, a klímaváltozás 30 év múlva jelentősen átalakíthatja Szeged látképét.

Alkonyat Szegeden - illusztrációForrás: BneAndrea/pixabay.com

A város életében a por messze nem ismeretlen probléma, mivel a Homokhátság felől a szél rendre jelentős mennyiségű homokot fúj a városba. Ez a jelenség megszokott ugyan, de ettől még nem lesz kevésbé kellemetlen. A klímakatasztrófa pedig jelentősen ronthat ezen a helyzeten.

A területen jelenleg is zajlik az elsivatagosodás, vagyis egyre hosszabb ideig tartanak a szárazságok, és hiába érkezik egyszerre nagy mennyiségben eső, azt a föld nem képes olyan hosszan tárolni. Várhatóan a Tisza vízhozama jelentősen csökken majd, a folyó akár patakká is zsugorodhat. A homokviharok pedig egyre jellemzőbbek lesznek, egyre nagyobb porfelhőkbe burkolva a várost. 

A sivatagosodás ugyanakkor felborítja a megszokott időjárási rendszereket, aminek következtében a mezőgazdaság is komoly károkat szenved.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek