Így nézne ki Szeged sivatagi városként

  A Szeged Vision csapata tudományos kalkulációk alapján alkotta meg azokat a jövőbeli városképeket, melyek a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetnek. Mint a koponyeg.hu cikkéből kiderül, a klímaváltozás 30 év múlva jelentősen átalakíthatja Szeged látképét.

  Alkonyat Szegeden - illusztrációForrás: BneAndrea/pixabay.com

  A város életében a por messze nem ismeretlen probléma, mivel a Homokhátság felől a szél rendre jelentős mennyiségű homokot fúj a városba. Ez a jelenség megszokott ugyan, de ettől még nem lesz kevésbé kellemetlen. A klímakatasztrófa pedig jelentősen ronthat ezen a helyzeten.

  A területen jelenleg is zajlik az elsivatagosodás, vagyis egyre hosszabb ideig tartanak a szárazságok, és hiába érkezik egyszerre nagy mennyiségben eső, azt a föld nem képes olyan hosszan tárolni. Várhatóan a Tisza vízhozama jelentősen csökken majd, a folyó akár patakká is zsugorodhat. A homokviharok pedig egyre jellemzőbbek lesznek, egyre nagyobb porfelhőkbe burkolva a várost. 

  A sivatagosodás ugyanakkor felborítja a megszokott időjárási rendszereket, aminek következtében a mezőgazdaság is komoly károkat szenved.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek