A 4. század óta először úszik majd újra római folyami hajó a Dunán

  Újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói - közölte pénteken a kremsi Donau (Duna) Egyetem - derül ki az MTI híréből.

  Római katonák szállítóhajójának (navis lusoria) másolata Mainzból - illusztrációForrás: Carole Raddato/commons.wikimedia.org

  Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió euró (1,1 milliárd forint) európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg, melyben tíz Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt.

  A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint "világpremier" lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni, a jármű 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna parti városokban.

  Mindez egy újabb kísérlet része, melynek célja, hogy világörökségként ismertesse el az ókori limes, a Duna menti római határerődrendszer németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszát. Miután tavaly ez a kezdeményezés nem járt sikerrrel, az újabb pályázatba bevonják a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!