Hamarosan tényleg világörökség lehet a dunai limes magyar szakasza

  Magyarország 2018. január 31-én benyújtotta az UNESCO Világörökségi Központjához a Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes / A Római Birodalom határai - A Dunai Limes helyszín világörökségi nevezését - írja a Turizmus Online a Magyar Limes Szövetség közleménye alapján.

  Verőce, római hídfőállás maradványai a Duna partonForrás: Kossuth Zsuzsa / Wikipedia

  A magyar szakasz – Frontiers of the Roman Empire – Ripa Pannonica in Hungary – elnevezéssel még 2009-ben került UNESCO Világörökségi várományos listájára. Majd 2017 elejére a nevezésben érintett Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország szakemberei elkészítették a Római Birodalom teljes határvonalára kiterjedő világörökségi tematikus tanulmányt, amit a Világörökségi Bizottság 2017 júliusában tartott ülésén fogadott el. 

  A három kötetes, mintegy 2300 oldalas nevezési anyag a Dunai limes 1500 km hosszú szakaszát foglalja magában, a négy ország területén 98 helyszínt és 164 részhelyszínt tartalmaz.A több mint 400 km-es magyar szakaszon 65 helyszín került nevezésre, ezek egy része önálló helyszín, amelyeket egymáshoz szorosan kapcsolódó helyszíncsoportok, ún. klaszterek egészítenek ki. A világörökségi nevezés elfogadásáról a Világörökségi Bizottság 2019 közepén sorra kerülő 43. ülésén születhet döntés.

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!