Fűszer- és gyógynövénytúrával egészül ki a szüret az eszterházai levendulakertben

Tízezer tő francia levendula borul virágba a hétvégére a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében. Nem csak újabb, különleges látványossága ez a csodákat csodákra kínáló helynek, de családi programnak is kiváló, s mi több: csoportoknak, nyári táborozóknak külön tematikus programokat is kínálnak a szervezők – derül ki Eszterháza Központ közleményéből.

Forrás: Eszterháza Központ

Június 19-étől kezdődik a levendulaszüret, melynek során naponta 10 és 18 óra között a helyszínen kapott aratótasakba gyűjthetnek levendulát az érdeklődők. Két, egymást követő hétvégén (június 19-20-21-ei és június 26-27-28-én) 14.00-17.00 óra között levendulás családi élményprogramokkal várják az látogatókat. Kézműves foglalkozások, fűszer- és gyógynövény túrák is lesznek.

Csoportokat előre egyeztetett időpontban tematikus programkínálattal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várnak, amelyeket nyári táborozó csoportoknak is ajánlanak.

Az élményteli, szabadtéri múzeumpedagógiai foglalkozások között a „Tündérséta" az óvodás korosztálynak szól, a „Barokk íróasztal"az általános iskolásoknak, a „Barokk zenélődoboz" a középiskolás korosztálynak kínál aktív időtöltést a páratlan természeti környezetben.

Az érdeklődők további információkat a Facebookon, a www.eszterhaza.hu weboldalon és a muzeumpedagogia@eszterhaza.hu email címen kaphatnak.

Az Esterházy-kastély 2 hektárnyi gyógy- és fűszernövénykertjében közel 10 000 tő francia levendula található. Az idei év újdonsága a csaknem 100 féle gyógynövény bemutatását is lehetővé tevő fűszer- és gyógynövénykert, melyhez magaságyások is tartoznak. Ez utóbbiakban olyan növényeket mutatnak meg, amelyek kiültetve nem találhatók meg a gyógynövénykertben: 3-4 féle zsálya, bíbor kasvirág, menta, citromfű, valamint 3-4 féle menta is található itt.

Bíbor kasvirágForrás: Eszterháza Központ

A francia levendula mellett a kertben 3-4 féle kakukkfű, oreganó, tárkony, rozmaring, citromfű, lestyán és rebarbara is terem. A fűszer- és gyógynövény-túrák idén újdonságnak számító programjai az alapos és részletes élményszerű ismeretszerzést segíti, a természetközeliség minden varázsával.

A 17. század főúri kertekben is megtalálhatók voltak a gyógy- és fűszernövények. Eszterházán az 1750-es években is volt már olyan kertrész, ahol a zöldség- és gyümölcsfélék mellett a konyhára szükséges gyógy- és fűszernövényeket is megtermelték.

A szüret során fontos betartani az érvényben lévő járványügyi szabályokat, továbbá a szüretelés biztonságossága érdekében a munkavédelmi ajánlásokat. A levendula magáncélú felhasználásra, a virágzás függvényében, korlátozott mennyiségben, csak az itt kapott aratótasakokba gyűjthető, és csak a szalaggal körbezárt, kijelölt területen. A növényről csak a virág (max. 25 cm hosszú) szára, az első elágazás (fás szár) fölött vágható le.

A levendula saját felelősségre, saját kézi eszközzel szedhető (olló, metszoolló, stb.). A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben. A helyszínen levendula tövek vásárlására nincs lehetőség.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek