Japán orvosok figyelmeztetnek, hogy a maszkviselet veszélyt jelenthet a legkisebbekre

A maszkok viselése egyre gyakoribb a koronavírus-járvány idején, ám a Japán Gyermekorvosok Szövetsége szerint ezeket nem szabad ráadni kétévesnél fiatalabb gyermekekre. A japán irányelvek arra ösztönzik az embereket, hogy viseljenek maszkot, de az orvosi testület arra figyelmeztette a szülőket, hogy azokat ne tegyék csecsemőkre, mert megnehezíti az arcszín, az arckifejezés és a légzés változásainak észlelését – írták egy szórólapon.

A kétévesnél fiatalabb gyerekekre a szakértők szerint veszélyt jelenthet a maszkviselet - illusztrációForrás: pedro wroclaw, Pixabay

"Lehetséges, hogy a maszkok megnehezítik a csecsemők légzését és növelik a hőguta kockázatát" – olvasható a szórólapon. A csecsemőknek keskenyebb a légútjuk, és a maszkok megnehezíthetik a légzést, ami leterheli a tüdőt. Ezáltal fokozott a fulladásveszély, különösen akkor, hogyha a kisgyermek hány, ami szintén előfordulhat.

A csecsemőknél viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzés kockázata, és az egyesület arra a következtetésre jutott, hogy két évnél fiatalabb csecsemőknek nem szükséges maszkot viselniük.

Hétfőn Shinzo Abe japán miniszterelnök bejelentette az országos vészhelyzet végét, egy héttel korábban, mint azt eredetileg tervezték. A miniszterelnök azonban szerdán kiterjesztette az utazási tilalmat 111 országra, beleértve az Egyesült Államokat, Indiát és Dél-Afrikát is.

A tilalmi listát ezután újabb 11 országgal bővítették, ahonnan nem engedik be a látogatókat Japánba. A japán állampolgárok továbbra is beléphetnek az országba, bár orvosi vizsgálatokon kell részt venniük és 14 napig önkéntes karanténba kell vonulniuk. A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint Japánban eddig összesen 16 581 koronavírusos megerősített eset és 830 haláleset fordult elő – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek