Ilyen feltételek mellett kezdhettek ma suliba járni a bécsi diákok

Ausztriában már a hónap elején több helyen megnyitották a tanintézményeket, május 18-tól, azaz a mai naptól kezdve pedig a bécsi iskolák is újra kinyithattak, jóllehet, csak szigorú szabályok mellett. Váltakozó időrendben, az orr és száj eltakarása mellett kezdhetnek újra iskolába járni az osztrák fővárosban lakó, tanköteles gyerekek. A padokat egymástól legalább egy méter távolságban állították fel. Hogy ezt lehetővé tegyék, a tizenkilenc főnél nagyobb osztályokat kettéosztották, a két csoport pedig eltérő napokon járhat be az intézménybe.

Ismét felvehették az iskolatáskáikat a báécsi gyerekekForrás: Iskolások © PID/Votava

Az iskolában viszont azoknak is biztosítanak gyermekfelügyeletet, akik egyébként otthon tanulnának, mert nem az ő csoportjuk van soron. Ehhez minden szabad helyiséget fel kell használni: például könyvtárat, tornatermet, vagy akár laborhelyiséget. A gyerekek levehetik a maszkot, ha a padjukban ülnek, de rendszeresen kezet kell mosniuk és egyéb higiéniai előírásokat is be kell tartaniuk. Aki így is fél a megfertőződéstől, és biztosított számára az otthoni felügyelet, annak nem kell fizikailag bejárnia az intézménybe, otthonról is tanulhat. 

Az iskoláskorúak között koronavírus kutatás is indul. A bécsi kutatók arra keresik a választ, hogyan terjed a koronavírus a gyerekek között. A cél az, hogy mind a kétszázötvenezer iskolás korút meg tudja vizsgálni a gyerekorvosokból álló szakértői csoport.

A résztvétel meghívással történik, PCR és antitest tesztet, valamint egy kérdőív kitöltését foglalja magában. A kutatás hiánypótló, mert ennek a korosztálynak a fertőzési adatairól szinte semmilyen információval nem rendelkeznek az osztrák orvosok. Az eredményeket nyár végén ismertetik – tudtuk meg a Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek