Pótmamák és papák nevelik Zulut, a kis szurikátát

Gondozói nevelik Zulut, a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb szurikátáját. A most már kicsit több mint egy hónapos kölyök nagyjából másfél-kéthetes és 80 grammos volt, amikor az Állatkert szakembereinek át kellett venniük az anyaállattól. Kezdetben macskatejpótló tápszer volt a fő tápláléka, de most már szilárd táplálékkal, a szurikáták számára ínycsiklandó lisztkukaccal és gyászbogárlárvával is próbálkozik.

A szurikáták az állatkert legnépszerűbb kisemlősei - a fotó illusztrációForrás: anton32 / Pixabay

Az Afrikában honos szurikátáknál az a szokás, hogy a csapat domináns párja tartja fenn a jogot a szaporodásra. Néha persze előfordul, hogy a rangsorban hátrébb helyet foglaló nőstényeknek is utódja születik, ám ezeknek a kölyköknek az életlehetőségei a természetben igen rosszak. Az állatkertekben viszont ők is esélyt kapnak, például úgy, hogy a gondozók nevelik fel őket. Ez történt a Budapesti Állatkert legifjabb szurikátája, a kis Zulu esetében is.

A kis Zulu gondozása lényegében 24 órás feladatot ad a vele foglalkozó gondozóknak, akik a gyereknevelés teendőit éppúgy megosztják egymás között, ahogy a szurikáta csapat tagjai is teszik ideális esetben.

A kicsi nappal és éjszaka is a pótszüleivel van, mivel így sokkal könnyebb megszervezni a folyamatos gondoskodást.

A mongúzfélék közé tartozó, Afrika déli részén őshonos szurikáták (Suricata suricatta) az állatkert legnépszerűbb kisemlősei. Az örökbefogadási toplistán például az elefántokkal, zsiráfokkal, gorillákkal és tigrisekkel együtt rendre az élmezőnyben szerepelnek. Népszerűségükhöz bájos megjelenésükön túl az Oroszlánkirály című rajzfilm egyik karaktere, Timon is hozzájárult, nem is beszélve a Szurikáták udvarháza című nagy sikerű dokumentumfilm-sorozatról.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már több évtizede foglalkoznak szurikátákkal, és természetesen rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Sőt, egy korábbi nőstény, Vanessa, aki a „szuperanya" eposzi jelzőt is kiérdemelte, élete során minden írott és íratlan rekordot meghaladó számú kölyköt hozott a világra – írta sajtóközleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek