Ez az állatkerti mackó nem jó időjós, mégis érdemes őt meglátogatni

Immár 4. alkalommal kerülnek megrendezésre a Medve Napok a Pécsi Állatkertben. A 2020-ban fennállásának 60. születésnapját ünneplő állatkertben február 1-én és 2-án a kicsiket és a nagyokat egyaránt várják medvelesre – olvasható a Pécs Zoo weboldalán.

Nikoláj egész évben várja a látogatókatForrás: pecszoo.hu

Az állatkertbe látogatók mindkét nap megtekinthetik a barna medve és még sok más állat etetését és  az állatok kifutóit belülről is! Saját maguknak készíthetnek plüss macit, díszíthetnek mézeskalácsokat, illetve mindkét nap megnézhetik a Hangoló Zenés Gyermekszínház Medveébresztő című műsorát.

Pillanatfelvétel a tavalyi Medve Napok rendezvényrőlForrás: pecszoo.hu

A néphagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a barna medve felébred téli álmából, és kitekint a barlangjából, hogy megnézze az árnyékát. Ha tiszta, derült az idő, és a mackó találkozik az árnyékával, megijed tőle, és visszamegy aludni, tudja, hogy még sokáig fog tartani a tél. 

A közhiedelemmel ellentétben a téli pihenőre nem a hideg miatt vonulnak el a medvék, hanem amiatt, mert nem találnak maguknak megfelelő táplálékot. Egy azonban biztos: az állatkerti mackók egyáltalán nem jó időjósok. Mivel az állatkertekben a medvék egész évben kellő mennyiségű táplálékhoz jutnak, nincs szükségük téli pihenőre. Így a Pécsi Állatkert barna medvéje, Nikoláj (aki január 23-án ünnepli 10. születésnapját) sem alszik "téli álmot", így vele egész évben találkozhatnak az érdeklődők!

A derék mackó az elmúlt évek során mindössze egyszer, a tavalyi évben tudta pontosan megjósolni az időjárás alakulását.

Az állatkert dolgozói is kíváncsian várják, idén vajon sikerül-e javítani a teljesítményén. A Medve Napokra mindenkit szeretettel várnak, aminek részletes programjáról itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek