Kódfejtés, utazás a múltba és történelmi filmkészítés várja a látogatókat

Az FBI külső szakértője mutatja meg a titkosírás módszereit, lesz Török családi nap, séta a Károlyi-palotában, kiderül mit rejt egy múzeum raktára, illetve a filmkészítés folyamatát is megismerhetik azok, akik ellátogatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválja Budapest és környékén megtartott programjaira - olvasható a rendezvény honlapján.

Az első bástya - török családi nap alkalmával feltárul a budai Várnegyed Erdélyi-bástyájának története és kincsleletei, valamint megtekinthető lesz a a vár egyik legizgalmasabb helye, ahol egykor az Anjou-kori királyi lakóház, majd Táncsics és Kossuth börtöne egyaránt állt a Budapesti Történeti Múzeum rendezvényén. Az október 27-én 11 órakor kezdődő Török családi napon tárlatvezetés, török játszóház, valamint kézműveskedés várja a látogatókat.

Az egykori Erdélyi-bástyaForrás: Globetrotter19/wikipedia.com

A Magyar Posta telephelyén lévő egykori járműtelepet járhatják be a látogatók október 26-án 10 órától. A séta során a rámpás le- és felhajtókkal megépült garázs mellett az épületegyüttes több helyszínét is megtekintenek az érdeklődők. A Bierbauer István és Fritz Jenő által tervezett járműtelepen 1928 óta tárolják a postai járműveket. A rámpás le- és felhajtókkal épült garázs a maga korában európai hírű építészeti megoldásnak számított.

A Mária Terézia, Batthyány Lajos és Haynau lába által is koptatott díszlépcsőn sétálnak fel a fel a vendégek a Károlyi Palotában megtartott október 27-i tárlatvezetésen. Ezt követően felfedezik a Károlyiak címerének rejtélyeit és a csarnokot díszítő festményekről megfejtik a Károlyi-ősök titkait is. Az épületet az egyik legjelentősebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb belvárosi palotájává. A séta során feltárulnak ritkán látható titkos helyek, kitárul a látogatók előtt a klasszicista palota és az egyik leghíresebb magyar főnemesi család évszázadokat átívelő története.

Az ötlet megfogalmazásától a film debütálásáig mutatja be a filmkészítés folyamatát, a Digitális Legendárium munkacsoport, amely évek óta foglalkozik azzal, hogy hazánk történelmi eseményeit izgalmasabb, a fiatalság számára minél érdekesebb, látványosabb formában tálalja. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködve számos sikeres rövidfilmet készítettek már, amelyek infografikákkal, animációkkal és archív felvételekkel mutatják be hadtörténelmünk kiemelkedő mozzanatait. Az október 23-ai előadáson a látogatók megismerik a filmkészítés folyamatait, az ötlet megfogalmazásától kezdve egészen a film bemutatásáig és a munka során felmerülő legérdekesebb és legnehezebb pillanatok sem maradnak titokban.

A múzeum raktárában rejtőző néprajzi és történeti tárgyakat tekinthetik meg a látogatók október 5-e és november 10-e között délutánonként az Isaszegi Múzeumi Kiállítóhelyen. A néprajzi, történeti és régészeti tárgyak mellett bemutatásra kerülnek régi könyvek, érmék is. Az időszaki kiállítás készítése során olvashatóak az ajándékozók nevei, ezáltal is megköszönve nekik, hogy hozzájárultak a múzeum tárgyi anyagának gyarapításához.

A Gödöllői Városi Múzeumban a titkosíással ismerkedhetnek meg a résztvevők október 24-én 14 órától. A fogalalkozást az FBI külső szakértője, a latin titkosírások tudója Vámos Hanna tartja.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek