Az illatok, a tapintás és a hangok vezetik végig a diósgyőri váron a Fehér Bot Napján

Október 15-én, a Fehér Bot Napján különleges tárlatvezetésre készül Diósgyőr várának népe. Lehet majd tapintani, illatokat érezni és csodás dallamokat hallani, illetve ezen keresztül megtapasztalni a középkor világát, egy palota mindennapjait. A vendégek között ezen a napon több látássérült lesz, de várják a látókat is, akiknek figyelmét ezzel a programmal szeretnék ráirányítani az empátia és a segítség fontosságára – tudtuk meg az MKK hírleveléből. 

A Fehér Bot Napján különös tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatókForrás: Barna Laczy/MKK

A látássérültek speciális igényeire igazítva dolgozták ki a diósgyőri vár munkatársai a tapintható tárlatvezetést azzal a céllal, hogy a látássérült emberek is felfedezhessék a várat. Arra törekedtek, hogy kézzel foghatóvá tegyék az itt töltött pillanatokat, bevonva több érzékszervet is. Erről már olvashattak korábbi cikkünkben

A Fehér Bot Napján három alkalommal lesz lehetőség részt venni tapintható tárlaton: 11:15-kor egy általános iskolai csoport, 13:15-kor középiskolás diákok, 15:15-kor pedig látássérültek nézhetik meg a királynék várát. Megérinthetik a palota makettjét, így felfedezhetik a várat, a fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget is kézbe vehetnek. Az illatokon keresztül a konyha és a fűszerek világába is betekintést nyernek, a Lovagteremben pedig a különleges akusztikával ismerkedhetnek.

Az érzékenyítő program keretében a csoportokat két részre osztják. A csapat egyik fele bekötött szemmel tapasztalhatja majd meg a programot – átélve így, milyen érzés lehet a tapintáson, halláson és szagláson keresztül érzékelni a világot.

A többiek pedig a látásképtelen társukat segítik a közlekedésben, megtapasztalva a segítség nagyszerű érzését.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek