Tapintható tárlatvezetéssel várják a látássérülteket a Diósgyőri várban

A miskolci Látás-Mód Alapítvány évek óta azoknak a Borsod megyében integráltan tanuló látássérült gyerekeknek és szüleiknek szervez programokat, akik szeretnék felfedezni a megye történelmi-, természeti- és kulturális értékeit, de a családjukkal együtt korábban még nem volt, vagy csak nagyon ritkán van rá lehetőségük. Az ilyen közösen megélhető programokból pedig a Diósgyőri várat sem szeretnék kihagyni.

Ezért az alapítvány és a Diósgyőri vár szakemberei egy olyan projektet dolgoztak ki közösen, amely tárlatvezetés formájában a vakok és gyengénlátók számára is átadható információkat tartalmaz. A sétát a vártörténet szobájában kezdik, ahol végigtapogathatják a palota makettjét, így elsőként magát a várat fedezhetik fel.

Az impozáns diósgyőri vár alkonyatkorForrás: Facebook

Aztán a fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget vehetnek kezükbe, a fűszerek termében pedig az illatokon keresztül a konyha és a fűszerek világában merülhetnek el. És amíg a ruhásládában megtapinthatják a korabeli öltözékeket, addig a kápolnában és a Lovagteremben már a különleges akusztikával ismerkedhetnek meg.

Március 23-ától azonban már nemcsak a borsodi gyerekek, hanem egy előzetes bejelentkezés után minden látássérült vendég részt vehet ezen a tapintható tárlaton. A Diósgyőri vár által kiadott közlemény szerint ez a projekt egyetlen céllal született: hogy minden ember számára lehetővé tegye azt az élményt, hogy megismerje a királynék várát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek