Evés előtt, közben vagy után - mikor vegyük be a gyógyszert, ha nyaralunk?

Mert pihenés, nyaralás során sem hanyagolható el ez a kérdés, akár az orvos által felírt, akár a vény nélküli gyógyszerek bevételéről van szó. Dietetikusunk az alábbiakban arról ír, hogy az út során fogyasztott élelmiszerek és ételek hogyan befolyásolhatják az egyes gyógyszerek hatásait.

Amikor elkezdjük összekészíteni az utazáshoz szükséges csomagunk tartalmát, a ruhák, fényképezőgép és a napszemüveg mellett az aktuálisan vagy a szükség szerint szedett gyógyszerek is felkerülnek a listára. Azonban az utazási körülmények és a megváltozott étrend miatt másképpen hathat néhány gyógyszer.

Ezért, ha hosszabb útra indulunk, vagy repülővel, hajóval utazunk, és rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, érdemes az utazás tervezésekor a háziorvossal, kezelőorvossal egyeztetni, hogy mi legyen az úti patikában, ill. szükséges-e módosítani a megszokott adagoláson.

Forrás: Steve Buissinne / Pixabay

Nem minden gyógyszerre igaz, de mivel a szájon át szedhető gyógyszerek hatóanyaga a táplálékainkkal megegyező úton (szájon át) kerül a szervezetbe és szívódik fel, ezért előfordulhat, hogy kölcsönhatásba (interakcióba) lépnek egymással. Ez a kölcsönhatás többféle lehet: egyes gyógyszerek beavatkozhatnak például a vitaminok, ásványi anyagok anyagcseréjébe (akár hiányállapotot is kialakítva), vagy a táplálékok összetevői, jellemzői csökkenthetik, fokozhatják a gyógyszerek hatóanyagának a hatékonyságát.

Minden mindennel összefügg

Az interakció mértéke többek között függhet a gyógyszer fizikai és kémiai tulajdonságaitól, a formájától (kapszula, tabletta, por...), vagy az étkezés és a gyógyszerszedés között eltelt időtől is. Emellett az adott személy életkora, hormonális státusza, a genetikai adottságai, az aktuális étkezései, a gyomor- és bélrendszer pH-ja, épsége, telítettsége, ill. az aktuális betegségek (a vesék és a máj állapota) is visszahathat a gyógyszer hatékonyságára, felszívódására.

Nem kell azonban megijedni, a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés mellett jellemzően nem fordulnak elő ebből eredő komolyabb problémák, de az egyoldalú, szélsőséges és hosszan tartó étrendi hiányosságok (például koplalás, rosszul összeállított fogyókúra, egyoldalú vegán étrend), vagy éppen a drasztikusabb étrendi változások már komolyabb problémát is okozhatnak.

Forrás: congerdesign / Pixabay

Mivel ne vegyük be a gyógyszereinket?

Általánosságban kiemelhető, hogy még akkor is, ha nem írják le a gyógyszer használati útmutatójában, kerüljük a nagymértékű alkoholfogyasztást a gyógyszerszedés ideje alatt és közben! Bár gyógyszer és gyógyszer hatóanyaga és felszívódása között igen nagy eltérés lehet, legjobb, ha a bevétel sima vízzel történik. Kivételt képezhet például a vastartalmú tabletta (orvosi javaslat alapján) vagy étrendkiegészítő, mivel a vas felszívódását az egyidejűleg fogyasztott C-vitamin segíti, így például a narancslé, limonádé kifejezetten kedvező hatású. A feketetea, kávé, tej viszont kerülendő, mivel a vassal olyan komplexet (kelátot) képez a vas, ami a felszívódást gátolja, vagyis felesleges lesz a szedése.

Talán már nem ismeretlen téma, de sosem lehet eleget beszélni róla, hogy a friss és kereskedelmi forgalomban kapható grapefruitlé fogyasztása sem minden esetben javasolt. A grapefruitban található flavonoidok (naringin és naringenin) és furanokumarin (bergapten) gátolják a CYP3A4 metabolizáló enzim aktivitását. Az enzim nevét felesleges megjegyezni, a lényeg az, hogy a gátlás hatásaként többek között a kalciumcsatorna blokkolók, sztatinok, teofilinek, paracetamol és a diazepan hatóanyagú gyógyszerrel történő egyidejű fogyasztásakor a gyógyszerek hatóanyaga a vérben (plazmában) mérhető koncentrációja jelentősen megemelkedik, és ez túladagolásszerű tüneteket okozhat.

Emiatt is fontos, hogy ne csak a gyógyszereink nevét, de a hatóanyagukat is ismerjük, és még a felíráskor az orvosunkkal is egyeztessük a beszedéssel kapcsolatos információkat (vigyünk tollat, papírt, vagy jegyzeteljünk a mobilunkba), majd a bevétel előtt alaposan olvassuk el a gyógyszerhez mellékelt útmutatót!

Mikor vegyük be?

Mivel a gyógyszer-táplálék interakciók felsorolása további kisregényt jelentene, ezért a főbb tudnivalókra térek csak ki, a teljesség igénye nélkül. Általános tanácsként megfogalmazható, hogy azokat a gyógyszereket, amelyeknek a felszívódását a gyomorsav és/vagy az emésztőnedvek csökkenthetik, azokat az étkezés előtt javasolt bevenni. Ilyenek lehetnek az antibiotikumok, a vízhajtók, a vaskészítmények és a szívbetegségekre felírt gyógyszerek. Akkor is az evés előtt nyúljunk a gyógyszer után, ha gyors hatást szeretnénk elérni például egy fájdalom- vagy lázcsillapítóval.

Azokat a gyógyszereket, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, inkább az étkezés közbenvagy utána javasolt bevenni, erre példa az acetilszalicilsav (aszpirin), az ibuprofen és diclofenac tartalmú készítmények.

Forrás: rfranca / Shutterstock

További jó tanácsok:

♥ A zsírdúsabb vagy az egyszerre nagyobb mennyiségű étkezés hatására a gyomor lassabban ürül, ami elnyújthatja a gyógyszerek felszívódásási idejét. Vagyis ezzel a hatással is számolni kell, ha nagyobb lakomára készülünk.

♥ Számos tekintetben fontos a megfelelő rostfogyasztás, de ha túlzásba esünk a teljes kiőrlésű gabonákkal, szárazhüvelyesekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel, vagy ha külön rosttablettát, rostkészítményt fogyasztunk, akkor szintén gátolni fogjuk az aktuálisan bevett gyógyszer hatását. Ennek fő oka, hogy a rostok rövid idő alatt nagy mennyiségű gyomornedvet felvéve folyadékhiányt alakítanak ki a gyomorban, így a tabletták, kapszulák nem tudnak olyan gyorsan szétesni; másrészt a rostok nagy felszívó felületük révén adszorbeálják (felszívják, megkötik) a gyógyszer hatóanyagát, ami aztán gyorsabban ki is ürül a bélsárral, így nem is tudja kifejteni a hatását.

♥ A paprikában lévő kapszaicin vérbőséget okozhat a belek falában, ami fokozhatja a gyógyszer hatóanyagának felszívódását, így gyorsabban érezhető a gyógyszer hatása. Bánjunk tehát óvatosan a csípős szósszal és a chilivel, ha gyógyszert kell bevennünk!

Fájdalom- és panaszmentes utazást kívánunk!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek