Óriásit bővül Balatonfüred központja

Balatonfüred kikötő környéki, alsó központját alaposan felforgatta a pár évvel ezelőtti vizes vb. Hatalmas lelátó épült a Tagore sétányra (az ideiglenes építményt persze utána elbontották), illetve parkolóházat ástak a Zákonyi sétány mentén az érkező sok-sok látogató kocsijának. Ezt befedték, befüvesítették, azóta kellemes kis zöldfelületként üzemelt.

De a beépítések korában nem maradhatott így, más funkciót kellett találni neki, így végül az önkormányzat úgy döntött, legyenek itt üzletek és galériák.  

A Balatonfüred.hu-n most azt írják, júliusra átadhatják a befejezett projektet, ami 1,3 milliárd forintba került. A 9000 négyzetméteres területre négy épületet húztak fel:

  • A Halászkert felőli végén egy 80 négyzetméteres házba ruhabolt és ékszerüzlet kerül,
  • mellette egy 500 négyzetméteresbe étterem és galéria létesül,
  • emellett egy 300 négyzetméteres ház egy sörözőt és egy borozót (a pletykák szerint a Zelna borászatét) kap,
  • végül a negyedik épületben egy közösségi térként is funkcionáló kortárs galéria, divattörténeti kiállítóhely lesz.
Balatonfüred új központja látványterven.Forrás: Balatonfüred.hu

Bóka István polgármestert meglepte, hogy nehezen tudtak bérlőket találni az üzlethelyiségekbe. Hozzátette, július elején nyitnak a szolgáltatók, megnyílik az épületek közti park, a két kiállítóhely azonban lehet, hogy csak jövőre. Finom presszinget is kifejtve egy Écsy László utcai, műemléki épület tulaja felé (direkt úgy építették fel az új házakat, hogy ez látszódjon), közölte:

Bízom benne, hogy a tulajdonos is megérti az idők szavát, és felújítja az épületet.  

Végül még pár apróság: az említett parkosítás mellett szökőkút és szezonálisan működő jégpálya is lesz. A város emellett szabadtéri színpadot is épít, valamint a Brázay strandot megnyitja mindenki számára, bár itt csak szeptemberben kezdődik a fejlesztés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek