Sárkányeledelt készíthetnek Füreden az ovisok

Legutóbb akkor volt szerencsénk sárkányokról cikkezni, amikor tavaly márciusban megírtuk, hogy szelfizni lehet Süsüvel egy tévétörténeti jubileum alkalmából. Az Így neveled a sárkányodat című animációs film adta a szervezőknek az ötletet arra, hogy elképzeljék, mit ennének a sárkányok a Balaton környékén (embert, mi mást), ha itt élnének.

Komodói sárkánygyík, illusztrációnak.Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Hozzáteszik, egyes gyerekálláspontok szerint kókuszgolyóval szelidíthető a méretes gyík, erre felhúzva körbejárják a szervezők a baltonfüredi óvodákat. A cél sárkányeledel készítése (nyilván azért, hogy ne az embereket falják föl a szörnyek). Az egy dolog, hogy a végén meg lehet enni a sárkányok elől az eledelt (akkor mégis veszélyben az emberiség?), de az ovisok játékokat is kaphatnak Füred Kapitánytól, a balatoni mesehőstől.

Az eseményt március 2-án, 14-16 óra között tartják a füredi Kisfaludy strand és Aura Hotel közelében, egy rendezvénysátorban.  

Azt írják, az akciójuk kapcsolódik a füredi Gasztro Piknikhez, amit a Balatoni Kör szervez több étteremmel, cukrászdával és pincészettel együttműködve. A gyerekprogrammal azokra a kutatásokra is fel akarják hívni a szülők figyelmét, amik szerint „a főzés segít gyermekek tanulási képességeinek fejlesztésében". Mozgáskoordinációban, matematikai és szövegértelmezési ismeretekben is előnyükre válik a főzőcskézés, ami a családot is erősíti.

Hozzáteszik, Füred Kapitány se csak most bújt ki a tóból, legutóbb egy teniszversenyen járt, ahol a sportolni szerető gyerekek kaptak tőle sütit és játékot. Szmájlifejű segítői pedig azt próbálták elmagyarázni, hogy az online játékokon túl is van élet.  

A közlemény végül ír pár sort a balatoni sárkányokról is. Egy legenda szerint a Bakonyban élt egy 24 fejű példány, ami napi 24 lányt falt fel (na ugye!). Ha nem kapott lányt, pusztított. A helyi, Balaton nevű hős persze nem engedte oda a kedvesét, erre a feldühödt gyíkállat hatalmas krátert vájt a karmaival, ezt feltöltötte a víz, és lőn, kialakult a Balaton. A sztori vége keserű: a dalia levágta a sárkány 23 fejét, a huszonnegyedikkel már nem bírt el, végül a tóba estek és együtt fulladtak bele. A kedves amikor ezt megtudta, szintén a vízbe veszejtette magát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek