Sárkányölőket is várnak a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválra

  Utca- és bábszínházi előadásokat, zenei koncerteket, gólyalábasok és hagyományőrzők műsorát kínálja a Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál Nyírbátorban, július 8-10 között. Öltözzön sárkánynak, nézzen koncerteket, eregessen sárkányt!

  A háromnapos programsorozat központi helyszíne a hagyományoknak megfelelően a Papok rétje lesz. A fesztivál alapjául szolgáló legenda szerint ugyanis évszázadokkal ezelőtt a városhoz közeli Ecsedi-láp mocsarában egy sárkány tanyázott, egy Bátor Opos nevű vitéz pedig elhatározta, hogy megöli az állatot. Súlyos buzogányával leszállt a mélybe és agyonverte a sárkányt, majd bizonyságul kitörte annak három fogát. A király megjutalmazta a vitézt, akitől a Báthoriak magukat származtatják, a három sárkányfog képmása pedig bekerült a család címerébe - írja az MTI. 

  Fotó: Konyha Miki - Szárnyas Sárkány Fesztivál

  A nyírbátori református templom déli falán, Báthori István erdélyi vajda 1488-as címerkövén is megtalálható a sárkányrend jelvénye. A hős vitéz legendájára emlékezve a minorita templom körül megrendezett fesztivál végén minden évben újra és újra megidézik és legyőzik a fenevadat; az eltelt több mint húsz év alatt a sok száz fellépő között német, olasz, holland, sőt, dél-amerikai "sárkányölők" is megfordultak Nyírbátorban.

  A programsorozat a péntek esti felvonulással indul, a város kulcsának átadása után pedig elkezdődik a vasárnapig tartó műsorfolyam. A három nap alatt fellép többek közt a Bab Társulat, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színészei, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Brass in the Five, a Minestrone Band, a Selfish Murphy, a Tűzfészek Társulat és az Élőkép Egyesület.

  Sárkányjárgánnyal érkezik a Rutkai Bori Banda, "sárkányármányba" keverednek a Hórihorgas Hujákolók, de Nyírbátorba látogat a szlovákiai Csavar Színház, a Dió Trió, Sarkadi Bence és Pavel Vangeli marionett művészek, az Ágens Társulat, a Lobbanáspont Zsonglőr Kulturális és Művészeti Egyesület, a Vojtina Bábszínház, a Forrás Színház és a Cosa Polska, koncertet ad a CimbaliBand és Fricska Táncegyüttessel, illetve a Besh O Drom is.

  A közönségnek állandó látványosságot ígérnek a fesztivál ideje alatt a gólyalábasok, csepűrágók, élőszobrok, de lesz látványstand, sárkányverő, bűvészde, fotószínház, bábjáték automata és Paprika Jancsi "csúzlizdája". A program zárásaként vasárnap késő este a látványos sárkányégetést és az ilyenkor szokásos tűzijátékot rendezik meg.

  A szervezők várják azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik a nyitóeseményen szívesen bújnának sárkánybőrbe, hogy a színházi komédiásokkal közösen vonulhassanak végig a város utcáin.

  Az érdeklődők a forgatag legizgalmasabb pillanatait, meghatározó programjait fel is vehetik, a kiemelkedő alkotásokat értékes nyereménnyel jutalmazzák, a legjobb összeállítást a helyi televízióban és a közösségi felületeken is bemutatják.

  A részletes programot itt találja!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!