Igazi ottalvós pizsamapartik múzeumban, várban és filmstúdióban

  Izgalmas barangolás a sárospataki vár kémlelő-folyosóján, kódfejtés a Nemzeti Múzeumban, filmtrükkök leleplezése egy filmstúdióban és igazi csillagles a pécsi planetáriumban - kalandtúrák és pizsamapartik a látogatók elől elzárt területeken, az éj leple alatt.

   

  Nemrég írtunk arról, hogy június 30-án elegáns pizsamapartit ad New York Természettudományi Múzeuma, ahol az este fél hétkor kezdődő különleges rendezvényre csak huszonegy év felettieket engednek be. Őket pezsgővel és svédasztalos vacsorával, közös zseblámpás fosszília-kvízzel és speciális élőállat-bemutatóval várják, miközben egész éjjel szabadon kószálhatnak az üres termekben kedvenc dinoszaurusz-csontvázaik között. Az alábbi pizsamapartik azonban 7-13 éves gyerekeknek szólnak, akik a könnyű esti vacsora, az ébredés utáni kakaós csiga és a hálózsák mellé izgalmas, zseblámpás élményeket kapnak. Ezeket mutatjuk most.

  1. A Rákóczi várban

  Mit rejt Szent Erzsébet köténye, hová vezetnek a kémlelőfolyosók, kivezetnek-e a pince különleges járatai, és vajon mi az az évszámtan? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok a gyerekek, akik a sárospataki Rákóczi várban töltik július első napjának éjjelét. Ezen az estén ugyanis történelmi hétpróbával várják őket, amely során a legszemfülesebbek talán még a Vörös-torony kincsét is megtalálják.

  Sárospataki várFotó: Civertan Grafik / Wikipedia

  A Vörös-torony ötszintes, későreneszánsz lakótorony, amelynek pinceszintjén az alsó kerengőfolyosó épp olyan titkokat őriz, ahogy a középső kerengő. Itt haladhatnak majd végig a legbátrabbak egy kincskereső térkép segítségével, amely során felfedezhetik a torony járatait, bejutnak a vár kápolnájába és a látogatók előtt lezárt felső lőréses folyosóba. Az izgalmas felfedező túrához fejlámpa is jár. A programról bővebben itt olvashatnak.

  Bakancslistás kalandok Lillafüreden!
  Apró kalandorainkat várja a játszótér, az aranymosó és a gyerek kötélpálya, de az örökmozgók igazi kihívása a magaslati kötélpálya, a zipline és a lézerharc. A futball szerelmeseit hívja a Rummenigge-focisuli, a műfüves pálya és a futball tematikus szabaduló szoba, míg az adrenalinvadászoknak örök élmény lesz az ejtőgép, a Crazy Drift, a hegyi roller és a Segway! De felejthetetlen a libegőn tett utazás is! További információ itt.

  2. A Nemzeti Múzeumban

  A múzeum tavaly ilyenkor nyitott ki először zárás után a gyerekek előtt, amikor a múzeumpedagógusai segítségével vezette végig őket egy mese mentén a múzeum egyes részein, miközben a kiskorú kalandoroknak rejtvényeket és kódokat kellett megfejteniük. Idén sem lesz ez másképp, egészen pontosan június 9. éjjelén, amikor egy rejtélyfejtő pizsamaparti keretében ismerkednek meg Hunyadi Mátyással és udvarának titkaival.

  Fotó: Da Vinci Learning / Facebook

  Az éjszakai programban a magyar érdekességeken túl Mátyás kortársáról, Leonardo Da Vinci életéről és találmányairól is tanulhatnak a gyerekek, miközben a leghíresebb Da Vinci találmányokat is elkészítik. De lesz majd reneszánsz táncoktatás és éjszakai kalandtúra is, amely során zseblámpával fedezik majd fel a múzeum középkori kőtárát. Az éjszakai kalandok aztán a múzeum egyik legszebb termében, a Kupolateremben érnek véget, ahol az éjszaka hátralévő részét tölthetik.

  3. Korda stúdióban

  Űrexpedíció pizsamapartit tartanak június 23-áról 24-re virradó éjjel, amelyen a filmes világ és az űrutazás kulisszatitkaiba avatják be az apróságokat az etyeki Korda Stúdió- és Látogatóközpontban. Itt egy teljes éjszaka áll rendelkezésükre, hogy felfedezzék a filmpark látnivalóit és titkos helyeit, miközben néhány filmtrükk tudományos hátterébe is beavatják őket.

  Fotó: Korda Filmstúdió / Facebook

  Sir Ridley Scott is ebben a stúdióban forgatta a több Oscar díjra jelölt, Golden Globe díjas Mentőexpedíció sci-fijét Matt Damon főszereplésével. De az ehhez kapcsolódó filmes érdekességeken túl szó lesz az űrutazásról, számos érdekességet tudhatnak majd meg az univerzumról, és a szervezők ígérete szerint a szereplőválogatás műfajába is belekóstolhatnak a legkisebb castingolók.

  4. Zsolnay negyed

  A pécsi Planetáriumban ugyanakkor Csillagtitkok címmel szerveznek július elsején ottalvós programot, ahol a pizsamás felfedezők a csillagok és bolygók világával ismerkedhetnek meg. A gyerekek nemcsak egy rendhagyó planetáriumi bemutatón vehetnek részt, de derült idő esetén távcsővel is kémlelhetik majd az éjszakai égboltot.

  Fotó: Zsolnay Negyed / Facebook

  Az éjszaka során készíthetnek majd egyszerű csillagászati eszközöket, és izgalmas zseblámpás felfedező túrán kaphatnak magyarázatot az univerzum titkaira. Az éjszakai csillagleshez szükséges felszerelésről és a bolygók világát kutató tudományos pizsamapartiról bővebben itt találnak információt.

  Ha pedig a mostani hétvégére keresnek gyereknapi programokat, akkor böngésszék át rendhagyó összeállításunkat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!