Nyitott tűzoltólaktanyák és cukorkaágyú várják a gyerekeket hétvégén

Ezen a hétvégén minden a gyerekekről szól. Hajtányozás, KRESZ-tanulás, fényfestés, óriástorta, tréfás népi játékok és fafaragás ősi eszközökkel: mutatjuk, mit csinálhatnak a kiskorúak ezen a gyereknapi hétvégén.

Tűzoltóskodhatnak

Idén is megnyílnak a tűzoltószertárak kapui a gyereknap alkalmából: vasárnap az ország 283 pontján várják a tűzoltók a gyerekeket és szüleiket. Vasárnap délelőtt 10 órától délután 16 óráig ingyenesen, regisztráció nélkül meg lehet nézni a tűzoltólaktanyákat járműparkjával és minden izgalmas felszerelésével együtt.

Lánglovagok.hu

Ezen a napon ingyenesen lesz látogatható a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és minden vidéki kiállítóhelye. A nap folyamán több próbariasztást is tartanak a tűzoltók, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal is találkozhatnak a gyerekek. A fővárosi laktanyák címlistáját itt találják.

Bevehetik a Müpát

Május 28-án ugyanis mesével, zenével és körhintával, valamint számos kreatív és készségfejlesztő foglalkozással készülnek a Müpában. A legkisebbeket például Mesés-táncos színpaddal várják, ahol Benedek Kriszta Kerekítő Tippentője után interaktív bábelőadás, a Mása és a Medve következik, a Szamárfül társulat előadásában pedig Brub, egy zokni, akinek párja nincs című mese követi. Végül pedig a Picuri Muri, majd Szente János táncháza várja a majálisozókat.

Posztós János / Müpa

 Mindeközben a Müpa parkolója ismét kreszpályává változik, ahol a biciklivel vagy rollerrel érkezők is próbára tehetik közlekedési tudásukat. Ugyanakkor a nagyobb járművek kedvelői sem maradnak élmények nélkül, a BKK egy használatban lévő, bejárható busszal települ ki a rendezvényre. De felépítenek majd egy körhintát, lesz látványosnak ígérkező királyi várjáték, számos fejlesztő foglalkozás és sportlehetőség fedett helyen és a szabadban egyaránt. Szép idő esetén azonban érdemes összecsomagolni a piknikkosarat, és a kerékpárról sem kell lemondani, ha esetleg hajóval érkeznénk. Mert ugye amióta átadták az új kikötőt, már hajóval is érkezhetünk a Müpába, ráadásul a BKK menetrendszerű folyami járatain kerékpárt is szállíthatunk.

Hajtányozhatnak a Vasúttörténeti Parkban

A Vasúttörténeti Parkban például az egész hétvége a gyerekekről szól, akiket koncertekkel és számos színpadi programmal várnak. Szombaton 11 órától a Kolompos zenél, 13 órától a Fabula Babszínház: Vitéz László előadását nézhetik meg, 15 órától pedig az Apacuka zenekar szórakoztatja őket. Vasárnap 11-től Kaláka koncert, 13 órától a Mazsola és Tádéval érkezik a Fabula Bábszínház, 15 órától pedig a Ghymes zenekar húzza a talp alá valót.

Vasúttörténeti Park

 A sok program között idén a gyerekek már a Herman Ottó Vándortanösvény játékai és egyszerű kísérleti eszközeinek gyűjteményei között is elüthetik majd az időt, miközben szórakozva fedezhetik fel a természet trükkjeit, és talán jobban megérthetik annak működését. A Tanösvény óvodáskortól középiskolás korig terjedő gyerekek számára készült, de felnőttek is próbálhatják játékait. Aztán idén először hazánk erdei vasútjai is bemutatkoznak majd a parkban, ahol erdei vasutak jellegzetességeit ismerhetik meg az apróságok, miközben játékos fejtörő segítségével tehetik próbára tudásukat. De lehet majd hajtányozni, nagy mozdonyon vagy kerti vasúton utazni, fordító-korongozni és modellvasutat vezetni. „Látni és Látszani" címmel interaktív kiállítást lehet majd megnézni egy vasúti vagonban, míg a „Mini KRESZ Park" már KRESZ oktatással és kisautókkal várja a kicsiket. Minderről bővebben itt olvashatnak.

Lecserélhetik megunt játékaikat a székesfehérvári Játékfesztiválon

Ötödik születésnapját ünnepli május utolsó hétvégéjén a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum és vele együtt a Hetedhét Játékfesztivál, ezért a rendezvény fő témája az ünneplés lesz – írja az MTI.

A május 27-28-ai fesztivál műsorvezetője Huzella Péter gitáros-énekes lesz. A két nap során gólyalábas felvonulás, felhővadászat, népi játékok garmadája, körhinta, lovagi torna, kézműves játszóház várja a gyerekeket.

Fehérvári Program / Facebook

Idén is lesz játékfotózás, mert a gyermekekkel együtt lefotózott játékok fontos játéktörténeti dokumentumok lesznek, amik segítik majd a jövőben a kutatásokat. Lehetőség lesz a megunt játékok lecserélésére, a hétvégén születésnapjukat ünneplők iskolai osztályukkal közös, ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozást kapnak. A Városház téren és a Fő utcán a Hétpróba állomáshelyeit is megtalálják majd a vállalkozó kedvűek.

Az utcai játékelemeken túl a Városház téri színpadon Vitéz László mellett Laci királyfi, Mátyás király és Együgyű Mihók is „színpadra lép" – a bábműsorok a felnőtteknek is jó szórakozást ígérnek. Koncertet ad szombaton a Katáng zenekar, vasárnap pedig Huzella Péter, valamint a világzenét is játszó Bognár Szilvia és együttese.

A fesztivált és a nagy, közös ünneplést vasárnap este az óriástorta elfogyasztása zárja. A részletes programot itt olvashatja.

Mesét mesével fogyaszthatnak a Háry János Mesefesztiválon

A szekszárdi, egész hétvégét betöltő gyermekprogramok listája olyan hosszú, hogy ember legyen a talpán, aki végigolvassa. Pedig érdemes: a bábelőadásokon, koncerteken és persze rengeteg mesén túl lesz itt egy szabadtéri játékrendszer Paszulykeringető néven, ami különféle tréfás népi játékok összesített változata, és egyben több helyszínen zajló kalandjáték. A Fanyűvő ügyesparkban korabeli szerszámokkal mutatják be a fafeldolgozás rég elfeledett, ősi folyamatait – természetesen a csemeték is szerszámot ragadhatnak, és ügyeskedhetnek. Aztán lesz lehetőség a családi együttműködésre is: a Merlin varázskarjának lényege, hogy a családok egy hatalmas vászonra óriásecsetekkel alkotnak, és a kész művet haza is vihetik.

Babits Mihály Kulturális Központ / Facebook

Ezenkívül okosodhatnak a gyerekek a mobil KRESZ-parkban, gravíroztathatják a biciklijüket, állatokat simogathatnak, mesemondó versenyen indulhatnak, elektromos kisautókkal döngethetnek. A baba-játszósátor, vidámpark és ugrálóvár sem hiányzik majd. És ne feledjék: kétóránként eldördül a Cukorkaágyú!

Szombat este kilenckor Fényfestés a Művészetek Házára gyermekrajzokkal, vasárnap este hatkor Iszkiri koncert zárja a napot. Részletes programleírást itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek