Készüljetek egy látványos légibemutatóra reggel 9-től a Duna felett

A légiparádé hivatalos része reggel 9-kor kezdődik és körülbelül 1 órát tart majd. Az egyéni bemutatókat a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon repülik a pilóták, ezeket a pesti és budai rakpartokról lehet majd nézni, vagy egy Dunára néző erkélyről, ha szerencsénk van.

A Magyar Honvédség AS 350 B Écureuil helikoptere a Duna felett 2021-benForrás: MTI/Lakatos Péter

Az államalapítás és Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából megrendezett katonai légiparádé több részből áll majd. „Nulladik" mozzanataként, megjelenik a JAS-39 Gripen kötelék, mely a honvédtisztek avatásának tiszteletére díszrepülést hajt végre a Kossuth tér fölött. Ezt követően a kötelék visszatér a várakozási légtérbe és felkészül a 9-kor kezdődő programra - írták a szentistvannap.hu oldalon.

A 9-kor kezdődő első rész nagyjából 30 perces lesz. Ekkor a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött.

A légi parádé második része pedig egy várva várt visszatérés lesz, ugyanis megjelenik a Duna fölött, a a WizzAir légitársaság A321-es utasszállítója, és olyan alacsonyan repül majd a Lánchídtól egészen a Margit-szigetig, amit ritkán láthat széleskörű közönség. A Wizz Air A321neo repülőgépét Oláh Gergely, Budai József és Pethes Ákos repüli majd.

A Wizzair Airbus A-321 típusú utasszállító repülőgépe 2016-ban a város felettForrás: MTI/Lakatos Péter

A légitársaság információi szerint ez a gép a leghatékonyabb egyfolyosós repülőgép, amely kategóriájában a legalacsonyabb utas kilométerenként számított üzemanyag-fogyasztással rendelkezik. A Wizz Air új generációs Airbus A321neo repülőgépét két Pratt and Whitney kétáramú (turbofan) hajtómű hajtja.

A Wizz Air gépe mellett a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépei (2-3 db) is bemutatnak majd alacsony áthúzást. Eseménydús és látványos reggelnek nézünk elébe. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek