Katonaőrök vigyázzák az Aranyvonatot, amit ismét megcsodálhatunk augusztus 20-án

Az Aranyvonat 1938-ban mutatkozott be először, egy országjáró körtúra ideje alatt, mely a Szent István (1000‒1038) halálának 900. évfordulója alkalmából szervezett programok egyik pontja volt. Ebben az évben egyébként kettős szentévet ünnepelt az ország, mert ekkor tartották hazánkban a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszust is. 

Az Aranyvonat az Alkotmány utcába áll majdForrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A csudaszép vonatot, melyet ma is a magyar tervező- és díszítőművészet kiemelkedő darabjának tartanak, négy hónap alatt építették meg. "A teljes szerelvény öt kocsiból és egy mozdonyból állt, az egyházi és világi méltóságokat, a sajtó képviselőit szállító két-két luxuskocsi fogta közre az ereklyét szállító, bizánci stílusban díszített aranykocsit, amit a MÁV egyik kalauzkocsijából alakítottak ki." - írták a Turizmus.com cikkében.

A vonatot sajnos nem kímélte a második világháború. Az összecsapások végén az ereklyeszállító rész elpusztult. A rekonstrukcióját 2010-ben kezdeményezték. Az Aranyvonat helyreállításában a Budakeszi Kultúra Alapítvány a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületével közösen voltak érdekeltek. A munkák felügyeletével végül a Magyar Nemzeti Múzeumot bízták meg, de a 2015-ben elkezdődött tervezésben és munkálatokban részt vettek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is.

A díszes belsőtérben megcsodálhatjuk a korona, a jogar, az országalma és a Szent Jobb ereklyetartó hiteles másolatátForrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az új Aranyvonat öt év alatt készült el, és megjelenésében ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, viszont már a mai vasútbiztonsági előírásoknak felel meg. Az augusztus 20-i ünnepségek ideje alatt az Aranyvonatot az Alkotmány utcába csodálhatjuk majd meg. A vörös bársonnyal feldíszített kocsibelsőben pedig a korona, a jogar, az országalma és a Szent Jobb ereklyetartó hiteles másolatát vehetjük szemügyre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek