Ezek lesznek a legjobb programok augusztus 20-án Budapesten

Több mint száz program várja azokat az érdeklődőket idén, akik a fővárosban ünneplik Magyarország születésnapját. A Szent István-naphoz kapcsolódva húsznál is több rendezvényhelyszínen, kulturális, gasztronómai és zenei programok nyújtanak változatos kikapcsolódást a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Íme a legjobbak!

Légi parádé

Augusztus 20-án a katonai légiparádé a honvédtisztek avatásának tiszteletére a JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével veszi kezdetét a Kossuth tér fölött. Reggel 9 órától a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti Duna szakasz fölött.

Látványos légiparádé a Duna felettForrás: Facebook/Légiközlekedés/Zeee

A Légiparádé második részében, mintegy 20 percig gyönyörködhetünk a WizzAir légitársaság A321 utasszállító, az Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzásában. 

Az Ízek Utcája és Magyarország tortája

Az ünnepi gasztrorendezvény helyszíne a Várkert Bazár, valamint a Várkert rakpart lesz (Clark Ádám tér- Lánchíd utca- Ybl Miklós tér- Döbrentei utca- Apród utca) augusztus 18-19-20-án, melyen a különböző pecsenyék (vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye) mellett megízlelhetjük a lacikonyha különlegességeit is.

Magyarország Tortája 2023Forrás: Magyar Ízek Utcája

Idén tizenkettedik alkalommal a kóstolhatunk Szent István napi kenyeret, Málnás-pisztáciás Pékfagylaltot, és a Magyarország Tortáját, melynek győztese idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál "Spicces füge respectus" nevű, aszús-fügés-mézes kreációja lett. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány "Magyarország Cukormentes Tortája" versenyének idei győztese a „Kikelet" elnevezésű kreáció lett.

Zenei koncertek

Augusztus 18 és 20 között a legnagyobb hazai retro és rockarcokat láthatjuk és hallhatjuk a Tabánban. A fellépők között lesz Charlie, Demjén Rózsi és a Neoton Família.

A legnagyobb retro arcok a TabánbanForrás: Facebook/Tabán Fesztivál

A komolyzene rajongóit a Filozófusok kertjében, míg a Vigadó téri új programhelyszínen, a Vigadó Pianónál a bárzene műfajának kedvelőit várják, de lesz Operett kavalkád is. Elektronikus és élő zene fog szólni a Road Movie Live és a Szabadrét Fesztivál keretében, mások mellett a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda vagy a Mystery Gang koncertjén.

 Egy kis történelem

A három napos rendezvénysorozat keretében a látogatók az Alkotmány utcában megtekinthetik az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonatot, és az Országházban a Szent-Koronát, valamint meglátogathatják a Budavári Palota újjászületett csodáját, a Szent István-termet is.

Az ikonikus AranyvonatForrás: Facebook/Magyar Vasúttörténeti Park/Kardos Judit

A Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg a magyar nemzet hőseivel a Hősök útja programsorozaton lehet ismerkedni. A Mesterségek Ünnepén a budai várban az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján idén mintegy ezer hazai és külföldi kézműves munkájával találkozhatnak az érdeklődők. 

Tűz és Fények játéka

Az idei ünnepi tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig elterülő szakaszon lesz megcsodálható, emellett fényfestést kap a Parlament, a Nemzeti Galéria és a Gellért-hegy is. A műsort különleges, két részes drónshow, valamint fény- és lézershow egészíti ki.

Látványos ünnepi tűzijáték a DunánForrás: Origo

Az idei műsor koncepciója ismét az ősidőktől foglalja össze nemzetünk történetét, abból az új szemszögből, hogyan lett Szent István munkájának köszönhetően a pogány magyar földből keresztény európai állam, Mária Királysága. 

A részletes ünnepi progamsorozat a Szent István Nap hivatalos oldalán érhető el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek