Prága is kiállítana egyet a Lánchíd kandeláberei közül

A Lánchíd felújítási munkálatai 2021 júniusában kezdődtek meg, amelynek keretében a híd díszes kandeláberei is megújultak: egy részüket örökségvédelmi szakemberek bevonásával rekonstruálták – az egyágú kandeláberek helyére a két világháború közötti időszakot idéző, háromágú kandeláberek kerültek –, más részüket restaurálták. A feleslegessé vált kandeláberek pedig most Solymáron, a Kandeláber Manufaktúra Kft. kertjében sorakozva várják, hogy mi lesz a sorsuk a felújításuk után.

Lánchíd kandelábereiForrás: Budapest Városháza/Facebook

A meglévő testvérvárosi kapcsolat alapján Prága városa jelezte, hogy diplomáciai ajándékozás keretében szeretné az egyik budapesti kandelábert kiállítani. Ők a korábban a pilonokra függesztett, összesen két darabból kapnak egyet. A cseh főváros a tervek szerint művészeti célra használja majd fel a többszáz kilós ajándékot.

Lánchíd kandelábereiForrás: Ruzsa Rania/Budapest Városháza/Facebook

Tizennégy darab kandelábert árverezés útján fog értékesíteni a főváros. A kandeláberekre Budapest Főváros Önkormányzatának elektronikus árverésén lehet licitálni augusztus 14-én, de már július 31-ig jelentkezni kell annak, aki részt kíván venni az aukción. A pályázati felhívás részleteiről itt tájékozódhatsz. Az árverésen befolyó összeget a kárpátaljai testvérvárosnak, Beregszásznak ajánlja fel Budapest, a helyi kórház, és különösen a frontról hazatérők rehabilitációját szolgáló fejlesztések támogatására, írja az Énbudapestem.

Lánchíd kandelábereiForrás: Ruzsa Rania/Budapest Városháza/Facebook

További harmincnégy darab, a Lánchídon már nem használható kandelábert főleg múzeumokhoz kerül térítésmentesen. A Budapesti Történeti Múzeum, a Városi Tömegközlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Nemzeti Múzeum, a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum is jelezte, hogy kérne belőle, de jut belőle a Budapest Közútnak és a felújítást végző cégnek is.

Lánchíd kandelábereiForrás: Ruzsa Rania/Budapest Városháza/Facebook

Hat kandeláber Budapest Főváros Önkormányzatánál maradna, a megújuló Városháza Parkban fognak világítási funkciókat ellátni, derül ki az Énbudapestem cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek