Ősztől ennyivel lesz drágább a tömegközlekedés Budapesten!

Tíz éve ugyanazokkal a jegyárakkal közösségi közlekedünk, szeptembertől azonban emelkedni fog a vonaljegy és ezzel a gyűjtőjegy ára is, viszont a bérletek ára nem változik. A BKK pár napja jelentette be, hogy 28 százalékkal megemeli a jegyárakat: a vonaljegy 450 forint, a fedélzeti vonaljegy 600 forint, illetve a gyűjtőjegy 4 ezer forintba kerül majd.

Forrás: Nyírő Simon/BKK

Jelenleg 350 forint egy vonaljegy, és 3000 forint a 10 darabos gyűjtőjegy ára. A bérletek ára viszont ugyanannyi marad, így mostantól sokkal inkább megéri bérletet vásárolni. A felnőtt harminc napos bérlet továbbra is 9500 forint, a diákbérlet pedig 3450 forintba kerül majd. A 14 év alattiak, az álláskeresők és a 65 év felettiek ingyenes utazását a változás nem érinti – írta összefoglalójában az enbudapestem.hu.

A cikk szerint az emelés több tényezős: hatással volt rá a Covid miatti utasszám visszaesés és a jegyeladásból származó bevétel drasztikus csökkenése. "Emellett a BKK szerint összesen 60 milliárd forinttal került többe a fővárosnak a közösségi közlekedés, mint hét évvel ezelőtt, a színvonala viszont javult."

Az elmúlt egy évben 285 új busz és 48 troli érkezett, befejeződött az M3 felújítása, elindult a BudapestGO applikáció, és a Lánchíd autómentességével jelentősen csökkent több busz menetideje is.

Ma egy havi bérlet árából 27 darab vonaljegyet vásárolhatunk, így Stockholmmal, Varsóval, Bukaresttel és Berlinnel áll egy szinten a magyar főváros. Az emelés után 21 darab vonaljegy jön majd ki egy havi bérlet árából, ezzel Helsinkivel, Rigával, Béccsel és Szófiával lesznek egy szinten a fővárosi árak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek