Megnyitották a budai Várban Karakas pasa tornyát

A középkorban a mai Csikós-udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez a terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez a torony újult és nyitott most meg a látogatók előtt, a Budavári Palotanegyed újjászületésének részeként. A látogatók a toronyban információs pontot, kávézót, ajándékboltot és mosdót találnak, illetve a Csikós-udvar északi részén egy Török kertet is.

A faragott kváderkövekből emelt, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A 2. világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós-udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl-lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki - részletezte Sikota Krisztina a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese. 

A torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani a látnivalókba, aktuális programokra.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A torony mellett kialakított Török kertbe öt színben pompázó rózsabokrokat, fügefákat, vadszőlőt, törpeorgonát és birsalmafát ültettek, ezek mellett mór stílusú díszszökőkút teremt itt keleti hangulatot.
Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós-udvar felől pedig lifttel is megközelíthető - írták az MTI összefogalóljában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek