A tűz már a múlté - Újra pompázik a Kodály körönd egyik legszebb épülete

A tűzoltók erőt megfeszítve küzdöttek, hogy 2014-ben, Budapest egyik legismertebb tűzesete alatt megfékezzék azokat a lángokat, melyek semmit sem kímélve, elemésztették a város egyik legszebb neoreneszánsz épületének felső szintjét. A Kodály körönd ékkövénél befejeződtek a rehabilitációs folyamatok és újra fénylik.

A csodás neoreneszánsz épületben, melynek felújítását egy viszonylag fiatal építészirodára, a PhoenArchitektre bízták, 44 luxuslakást alakítottak ki, míg a földszintjén egy kávézó és különféle üzletek kaptak helyet. A cég korábban csak egy nagy épületfelújítást vállalt, de az nem volt más, mint a több díjjal is kitüntetett, egykori szabadkőműves páholyból kialakított Mystery Hotel - írta az epiteszforum.hu. 

Az Andrássy út 83-85. felújítása, Építészet: PhoenArchitekt, Belsőépítészet: VARRODESIGNForrás: ©Gulyás Attila / epiteszforum.hu

A Kodály körönd egyik legszebb épületéről van szó, melynek nem csak egy, hanem öt udvara van. És a nagyszabású épületnek (Andrássy út 83–85.), pont arra a csapatra volt szüksége az újjászületéshez, mint a Mystery Hotelnek, vagyis a PhoenArchitekt és a VARRODESIGN párosra. Az épület ey felsőkategóriás, luxusingatlanná vált, de a szakemberek szerint erre a biztosítékra volt szüksége ahhoz, hogy feledni lehessen a szörnyű múltat.

Mivel a korábbi felújítás miatt az épület padlása teljesen nyitott volt és hiányoztak a válaszfalak is, ezért a 2014-es tűz mindent elnyelt - semmi nem maradt meg a koronázópárkány feletti részekből. "A mostani munkálatok során a legkisebb párkánytagozattól a bádogcsipkéig minden részletet rekonstruálni kellett."

Építészet: PhoenArchitektForrás: ©Gulyás Attila / epiteszforum.hu

Mára a homlokzat minden részletében visszanyerte eredeti formáját, a belső terekben azonban megjelentek a kortárs megoldások, sőt a valamikori főbejárat is új helyre került. Érdekességnek számít, hogy az átriumokat tematikák szerint nevezték el, így van Reneszánsz kert, Pálma kert és Angolkert is.

Amit az épületről tudni lehet

Ennek az épületnek az építése az 1880-as évek első felében fejeződött be a köröndön. Tervezője az a Kauser Józef volt, aki a Szent István Bazilika belsőépítészeti munkáit végezte. A tervek alapján a kor egy igen kifinomult, neoreneszánsz kastélyokra emlékezető épülete jött létre. Említettük már, hogy öt udvara van, így egy felettébb nagy bérházról volt szó.

Belsőépítészet: VARRODESIGNForrás: ©Gulyás Attila / epiteszforum.hu

 "Andrássy útról nyíló nagy átriuma a délkeleti irányba csatlakozó udvarral olyan hatásos, loggiával áttört átmenetet prezentál, amelyre azért kevés példa akad a fővárosban" - írták a cikkben, ahol minden apró részlet kiderül a helyreállítási és műemlékvédelmi eljárásokról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek