Ne hagyjuk elveszni őket! Interaktív térképen a főváros legrégibb helyei

Ha rákattintunk a térképen lévő helyszínekre, sok érdekességet tudhatunk meg a száz éves épületekről, tervezőikről és lakóikról, sőt még régi fotókat is nézegethetjünk. A gyűjtést és az érték megőrző progrmot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum indította el, a Budapest 150 eseménysorozat részeként. A célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet régi értékeink védelmére.

Forrás: ©Fortepan

A térképen elsősorban a belváros régi üzleteit, szállodáit, éttermeit, kiskocsmáit, kávéházait és cukrászdáit találjuk meg, és ismerhetjük meg részletesebben, de a lista folyamatosan bővül. Jelenleg olyan helyszínek szerepelnek rajta, mint az Astoria Szálló, a Duna InterContinental Szálloda, a New York Kávéház, a Gerbeaud vagy a Ruszwurm Cukrászda.

Ahogy azt a múzeum írja, a program célja, hogy megmentse a nagy múltú üzletek és vendéglátóhelyek portáljait és belső berendezéseit, lehetőleg az eredeti helyükön megőrizve őket. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig a menthető értékeket múzeumba helyezi.

Az egész projekt fókuszában valamilyen szempontból fenyegetett, bezárás vagy korszerűsítés előtt álló létesítmények állnak. 

Forrás: vendeglato.varosfoglalo.monguz.hu

Az interaktív térképen azok az üzletek, vendéglátóhelyek és szállodák találhatók most meg, melyek már műemléki védettség alatt állnak vagy megvédésre javasoltak, és megtalálhatók az MKVM honlapján is. Érdemes őket végigböngészni, mert sok érdekességet megtudhatunk róluk.

Forrás: Épiteszforum.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek