Zöldellő béke szigete a 9. kerületben - Nagyvárosi csodák nyomában

A 9. kerület bizony nem egy csendes környék, fogralmas csomópont klinikákkal és gyárakkal; nem pont az jut róla eszünkbe, hogy tele van zöld növényekkel és friss levegővel. De erre rá lehet cáfolni, és az egyik itteni lakótömb közössége meg is mutatta micsoda csodát lehet elérni, ha valamibe eltökélten belefog az ember.

A csodakertet, ami a Vágóhíd utca környékén található, a Lakáskultúra.hu mutatta be az olvasóinak először. Egy kerületi Facebook-csoportban bukkantak fel a szép fotók, amik arról tanúskodtak, hogy a több egységes tömbház belső udvarában létrejött egy "meditálós zöld oázis".

Forrás: Fazekas Ferenc / Lakáskultúra.hu

A poszt szerint "Egy lelkes, hozzáértő szomszédhölgy egy szép meditálós zöld oázist csinált virágokból és fűszernövényekből a belső udvarunk szélén, mindezt a kerület közepén! A reggelihez, ebédhez a ház lakói közül mindenki vághat magának - a kihelyezett ollóval! - a lestyánytól kezdve a bazsalikomig bármit... Tiszta Bécs!"

Az udvar zöldítését Szép Csilla és Vodnár Edit vállalta magára, kettejük keze munkáját dícséri szinte minden a zöldben pompázó belső udvaron. A terep rendkívül üdítő átalakuláson ment keresztül néhány hónap alatt.

Forrás: Fazekas Ferenc / Lakáskultúra.hu

Most már található az udvaron magaságyás, amit helyben elérhető alapanyagokból - térkő, kockakő, öntött beton - alakították ki. De vannak esővíz gyűjtő ballonok is, amiket egy pályázat révén sikerült megszerezni, és egy kényelmes pad is, ami az oázis központi eleme lett - írták a Lakáskultúra cikkében. 

Forrás: ©Fazekas Ferenc / Lakáskultúra.hu

A kutyusok és a cicák sincsenek kitiltva a kertből, itatótálak is várják őket a pad környékén; a kérés csak annyi, hogy felelős gazdiként a kutyapiszok ne maradjon el sehol az udvarban.

Ha az udvar nem szabad, de kertészkedni szeretnénk

Ha kedvet kaptatok a nagyvárosi kertészkedéshez, de a Vágóhíd utcaihoz hasonlóan a saját belső udvarotokban nem tudtok éppen oázist varázsolni, akkor nézzetek utána a közösségi kerdtészkedés lehetőségének. Amint korábban már írtunk róla, Budapest legtöbb közösségi kertjének kialakulása a KÉK - Kortárs Építészeti Központ közbenjárásával valósul meg.

És akár az erkélyen is el lehet kezdeni a kertészkedést, ha jók hozzá az adottságokForrás: Franz Peter Rudolf/Shutterstock

Az új kertek kihasználatlan városi területeket kapcsolhatnak vissza a városhoz, az elkötelezett lakók pedig a tulajdonos engedélyével kertet varázsolnak az elhagyott telekre, és zöldséget, virágot, fűszernövényeket, gyümölcsöt termesztenek saját fogyasztásra.

A kertek gondozása és a termesztés többféle módon is megvalósulhat. Van olyan helyszín, ahol a tagok közösen gondozzák az egész területet, de általában inkább mindenkinek saját parcellája van, vagy osztozik valakivel. Így van megoldva például a 2. kerületi Mechwart-ligetben található Mechwart kert is, de érdemes ellátogatni ihletért és ötletekért a ZUG - Zuglói Közösségi Kertbe, vagy a Lecsó Kertbe, valamint működő, klímatudatos kertként felkereshetjük - csak előtte kérjünk engedélyt - a Kisdiófa Közösségi Kertet is. Itt a jó idő, reméljük marad is, mindenkinek jó kertészkedést kívánunk!

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek