Egybenyitották a Károlyi-kertet a Petőfi Irodalmi Múzeummal

Egy ünnepélyes átadó keretében egybenyitották a Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) otthont adó Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel pénteken.

Petőfi Irodalmi MúzeumDezidor/Wikipedia

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója szerint bő négy évvel ezelőtt a Károlyi-palota udvarán egy kerítéssel elzárt parkoló üzemelt, az autók között Petőfi Sándor szobrával. Ezt a parkolót most felszámolták, lebontották a falat, a Károlyi-palota udvarát pedig egybenyitották a Károlyi-kerttel. "Így lett egy zug parkolóból szerethető zöld sziget" - mondta a főigazgató az ünnepi eseményen.

Beszélt arról is, hogy régen a Károlyi-kertben kulturális műsort adtak a fővárosiak számára délutánonként, és ezt a hagyományt szeretnék feleleveníteni, ennek a figyelembevételével terveztették újra a kertből a múzeumra eső részt.

A két terület Petőfi-emlékév jegyében történt újraegyesítésének köszönhetően é, ezt Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Belváros-Lipótváros polgármestere mondta ünnepi beszédében.
A polgármester szavai szerint a most nyíló "kapu" új kapcsolódási pontot jelent a Károlyi-kertbe látogatók számára, utat nyitva a PIM-hez. A múzeum vendégei pedig a Károlyi-kertbe átjárva betekintést nyerhetnek a kerület természeti értékeibe és a kerület lakóinak mindennapjaiba - tette hozzá.

Az ünnepi alkalom zárásaként Demeter Szilárd és Szentgyörgyvölgyi Péter egy fát ültetett el a két területet elválasztó fal helyén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek