Videó: Így lett egy újlipótvárosi parkolóból pihenőpark

Újlipótvárosban, a Thurzó utca – Visegrádi utca – Ipoly utca – Hegedűs Gyula utca által határolt csaknem 5.000 négyzetméteres terület egy évvel ezelőtt még murvás parkoló volt. A Klímabarát Díjas önkormányzat beruházásának eredményeként a terület 80 százalékát növényekkel ültették be, a közpark múlt heti átadója óta pedig rekreációs funkciókkal és smart city (okos város) szolgáltatásokkal várják a szabadban pihenni vágyókat.

A Thurczó parkba ültettek juhart, gyertyánt, berkenyét, hársfát és tűlevelű fenyőt is, de a fák között különlegesebbek is vannak, például tulipánfa, szamócafa, japán naspolya és liliomfa. Emellett 3 ezer kisebb cserje, 109 látványosabb cserje, 256 örökzöld cserje, 3700 évelő és 4500 díszfű is helyet kapott a parkban. A burkolt felületek mintegy kétharmada vízáteresztő.

Az öntözést automata locsolórendszer biztosítja, de megoldották az ökologikus csapadékvíz-elvezetést is. A közvilágítás energiatakarékos LED lámpákkal valósul meg, a biztonságra 6 térfigyelő kamera ügyel: működtetésükben mesterséges intelligencia is segíti a kerületi Közterület-felügyelet munkáját. További részletekért kattints a kerületi önkormányzat oldalára.

Címlapkép forrása: Screenshot/XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT/Youtube

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek