Viharos szélre és porátfúvásokra figyelmeztetnek az utakon

Kedden napközben viharossá fokozódik az északias szél az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint. Az erős széllökésekre az északkeleti vármegyékben, a Dunántúl északnyugati részén, valamint a Balaton térségében lehet számítani; az erős szél már több helyen hordja a port is. - figyelmeztet az Útinform.

M1-es autópálya-szakasz Kisigmándnál - A kép csak illusztrációForrás: Szeder László / CC BY-SA 4.0

Az Útinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legerősebb széllökések sebessége helyenként meghaladhatja a 70 kilométer/órát is. Az erős szél már hordja, kavarja a port az M1-es autótópálya komáromi szakaszán a 104-es kilométernél, az M3-as autópályán a hajdúnánási szakaszon, a 214-es kilométer közelében, valamint a 3-as főúton Emőd és Vatta között, a 163-as kilométernél.

Ezeken a szakaszokon a látótávolság lecsökkenhet, emiatt a Magyar Közút mindenkitől azt kéri, hogy a látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjen.

A tájékoztatás szerint főként Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala vármegyében fokozódik napközben viharossá a szél. Ezekben a vármegyékben a szél a száraz időjárás miatt lokálisan porátfúvásokat okozhat nemcsak a gyorsforgalmi, hanem a fő- és mellékúti szakaszokon is.

A közlekedőknek ajánlott indulás előtt tájékozódniuk az aktuális út- és látási viszonyokról az Utinform.hu oldalon. A porviharban érintett térségekben érdemes a kisebb látótávolság miatt a szokásosnál is óvatosabban, lassabban és körültekintően vezetniük a sofőröknek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ma délelőtt a honlapján már hírt adott egy balesetről, amit az erős szél okozott. A tájékoztatás szerint egy teherautó vontatmányát lökte árokba a szél a 33-as főuton, Mezőtárkány térségében, Besenyőtelek és Poroszló között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek