Videó: Így zenél az új okospad a Városligetben

Fryderyk (Frédéric) Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospadot adtak át csütörtökön, a magyar-lengyel barátság napján Budapesten, a Városligetben. Az okospadot a Lengyel Intézet ajándékozta Budapestnek, hogy emléket állítson a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

Az okospad, itt még az átadás előtti percekbenForrás: MTI/Illyés Tibor

Az utcai bútoron az információk érintőképernyőkön jelennek meg, azokon lehet válogatni Chopin és Liszt művei közül. Napenergiával működik, telefont is lehet rajta tölteni, wifi-hotspotként is üzemel és mutatja az UV-indexet, a légnyomást, a páratartalmat, valamint a légszennyezettséget.

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete a csütörtöki ünnepélyes átadón hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy a magyar-lengyel barátság napján adják át a kulturális intézet ajándékát. Emlékeztetett arra, hogy nem messze a Városligettől, a Hősök terén megtalálható I. László és Nagy Lajos király alakja, két olyan személyé, akik közel állnak mind a magyar, mind a lengyel nemzethez. Ehhez a két szimbólumhoz csatlakozik most egy harmadik az okospad formájában - mondta.

A nagykövet szerint ebben a békétlen időszakban a Lengyel Intézet tevékenysége a két ország kapcsolatának megerősítését szolgálja. Mint mondta, bízik abban, hogy ez az együttműködés még jobban megerősíti ezt az ezer éve tartó barátságot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint nincs még két olyan nemzet Európában, amely ezer évre visszanyúló barátságot ápol egymással.

Ez a pad azt szimbolizálja, hogy egy igaz mély barátság a legmagasabb kultúra mellett a mindennapokban is jelen van" - mutatott rá.

A miniszteri biztos szerint az okospad arra emlékeztet, hogy az ezeréves barátság nemcsak a múltban létezik, hanem folytatódik a jövőben is, az okosbútor ezt a kontinuitást is szimbolizálja, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek