Pisztáciás? Gesztenyés? Citromos? Keresik a 150 éves Budapest ünnepi tortáját

150 éve, 1873-ban történt Pest, Buda és Óbuda egyesítése. Ennek alkalmából a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület pályázatot hirdet Budapest ünnepi tortájának elkészítésére. A feladat egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta készítése – írja az MTI a Budapest Brand közleményére hivatkozva.

TortaForrás: Shutterstock

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították, így az 1873. november 17-i egyesülés szimbólumaként három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki, amelyek közt szerepel a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs és a füge. A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő olyan jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió. Az Óbuda csoportba pedig az 1870-es és 1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai és fűszerei kerültek, ilyen a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom.

A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amelyek szintén jellemzőek voltak erre a korra. Ezek közt szerepel a nugátok és a likőrök mellett az eper, a málna, a grillázs, a marcipán, az író, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a cseresznye vagy a meggy.

Számos összetevőt tilos lesz felhasználni, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot és mesterséges ételszínezéket sem.

A pályázat nyitott, az testület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, de vendéglátóipari szakképző iskolák is, magánszemélyek nevezését azonban nem tudják fogadni.

Minden pályázó maximum két termékkel nevezhet május 30-ig, a beérkezett nevezések sorrendjében azonban összesen maximum 40 torta nevezését tudják fogadni a szervezők.

A nyertes pályamunkát november 17-én, Budapest egyesítésének évfordulóján kóstolhatja meg először a közönség.

A nevezés részleteiről a www.cukraszat.net oldalon lehet tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek