A föld alá is épül múzeumrész a bővülő Aquincumi Múzeumban

Arról már 2022 januárjában beszámoltunk itt az oldalon, hogy elindult az óbudai Aquincumi Múzeum felújítása, melynek részeként épül egy új állandó kiállítás, korszerűsítik a múzeum szentendrei úti kerítését, és interaktív, tájékoztató élményelemek létesülnek a római kori műemlékek szomszédságában. 

Aquincumi Múzeum PromenádForrás: Nautes Architects

De akkor még nem volt szó arról, hogy a föld alatt is bővülni fog a múzeum, mégpedig egy új múzeumrésszel, illetve, hogy miként hozzák majd helyre az 1894-ben átadott, Orczy Gyula által tervezett régi épületegyüttest, melynek két oldalszárnyát is fel kell újítani. A múzeum állapota ugynais rendkívül leromlott az elmúlt évtizedek során, így szükségessé vált egy olyan építészeti koncepció, amely egyszerre oldja meg a megőrzés és a bővítés igényét is - írták a Nautes Architects oldalán. 

Az építészeri cég elképzelései szerint az Aquincumi Múzeum régi épületének helyreállítása a lehető legpontosabban történik majd. A célok között szerepel a falfestés és az épületszobrászati munkák gazdagságának helyreállítása és a természetes fény uralta belső terek megteremtése.

A látványsétány terveForrás: ©NAUTES Építészműterem / Építészfórum.hu

A felújítás emellett magába foglalja az állandó és az időszaki kiállítás tereit, a kőtári épületeket, a látványraktárat, a konferencia és multifunkciós nagytermet, a múzeumpedagógiai foglalkoztatót, a büfét és az üzemeltetési helyiségeket - olvasható az Építészfórum oldalán.

A föld alá kerülő múzeumrészről azt tudni, hogy padlószintje az Aquicum városának római kori szintjével lesz azonos. Középpontjában egy átriumot találunk, itt mutatják majd be fellelt római kori maradványokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek