Újra használhatjuk a megszépült Márványcsarnokot és folyosót a Nyugatiban

Újabb fontos részei újultak meg a 145 éves Nyugati pályaudvarnak. A Márványcsarnokot és a Ceglédi folyosót október 28-án adták át újra az utasforgalomnak. A tetőszerkezet megújulása, valamint a hangos- és vizuális utastájékoztató rendszer kiépítése után ez a két helyszín volt még hátra, ahol utasbarátabbá kellett tenni a helyzetet.

A felújított MárványcsarnokForrás: mavcsoport.hu

Az éves szinten közel 18 millió ember által használt, 145 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt halaszthatatlan volt, hogy 2020-ban megkezdjék az épületegyüttes tetőszerkezetének rekonstrukcióját. Mostanra a tetőszakasz felújítása a Márványcsarnok, a nemzetközi váró, továbbá a volt ABC, valamint a Ceglédi folyosó fölött is elkészült.

Az örökségvédelmi hatósággal egyeztetve lecserélték a Márványcsarnok tetőszerkezetét, a megújították a patinázott fémlemezfedést és a díszműbádogos munkákat, cserélték az alsó profilos deszkázatot és a padló kőburkolatát is. A kőlábazatot, a bazilikális üvegfalat és a vágányok felőli oldalon a felső üvegsávot felújították, a külső téglafelület pedig javították.

Az acél tartószerkezet és öntvényelemek felületkezelése és javítása, belső falfelületek vakolása, festése, a világítás felújítása, a villámvédelem és a csatornafűtés kialakítása is megtörtént. Mostantól itt is utastájékoztató monitorok segítik a vonatra várakozókat. A Váci út felőli üvegcsarnokba 12, a Márványcsarnokba 8, a vágánycsarnokba pedig 4 jegyautómata került. 

Nyugati - felújított Márványcsarnok, aluljáróForrás: mavcsoport.hu

A körútról a 14-17. vágányokhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és az acél szerkezetű homlokzati üvegfalat, valamint lezajlott az acél tartószerkezet és öntvényelemek szükséges javítása, felületkezelése, a téglafelület javítása, valamint az oldalfali világítás felújítása - írták a mavcsoport.hu közleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek