Buda királyfi és Pest királykisasszony a Gellért-hegyen

A Gellért-hegyen, a Gruber József víztározó tetején járunk, közel a Filozófusok kertjéhez. Itt találjuk a  Kilátókő-szobrot, más néven Buda királyfi és Pest királykisasszony szobrát, amelyet 1982-ben avattak fel. A bronzból és kőből készített szoborkompozíció másfél méter magas, melynek két emberalakját Lesenyei Márta, kő talpazatát pedig Vadász György készítette. 

A királyfi és a királykisasszony lába alatt a városrészek stilizált, terepasztalszerű ábrázolása látható, az őket elválasztó hasadék pedig a Dunát jelképezi. A két alak egymás felé nyújtott keze a két városrész egyesítését szimbolizálja. Ha felsétálunk a Kilátókő-szoborhoz, nevéhez hűen, gyönyörű kilátásban lesz részünk, illetve remek fotókat készíthetünk a királyi párral együtt. 

Az alkotás - bár nem teljesen hűen ábrázolja a város építményeit - ideális lehet vakok és gyengén látók számára is, mivel kényelmes magasságban van, és végig lehet tapogatni a legismertebb helyszíneket. Megtalálhatják rajta a házakat, a Dunát és a hidakat is.

A Történelem.com cikke szerint elterjedt a szoborról egy városi legenda is, ami szerint a Metro zenekar "Régi kép, szobrok" című dalát az egymást el nem érő gellért-hegyi alakok ihelették. Az ide illő szöveg pedig így szól:

"...és lép a lány, megy a fiú felé, sosem éri el. Az ifjú vár, kezét nyújtja felé, mégsem éri el. Csak egy lépés van már köztük, még sincs számukra remény, szobrok ők egy szirt tetején, szobrok ők egy szirt tetején..."

Bár a szöveg nagyon illik a szoborra, sajnos időben mégsem állja meg a helyét, mivel a dalt már az 1969-es Táncdalfesztiválon is előadták, de a szobrot csak 1982-ben avatták fel. Lehet hogy fordítva történt az inspiráció?

Forrás: funiq.hu; kozterkep.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek