A budai Várnegyedbe invitál a Budapest100

Jövő hét végén, azaz május 14-én és 15-én a Budapest100 alkalmából kinyitják a kapuikat a Várnegyed házai, ahol barátságos beszélgetések, séták és változatos programok keretében fedezhetjük fel a városnegyed polgárvárosát.

Budai várnegyed, várForrás: Ben Dunster/Shutterstock

Minden ház érdekes – ez fokozottan igaz erre a városrészre a Bécsi kaputól a Dísz térig, a 13. századtól a 21. századig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig, írják a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben. A Budapest100 önkéntes kutatóinak listáján 180 épület szerepel, közülük 40 megnyitására lehet számítani. Ebből 14 az intézmény, bár akad olyan, ami igazából egy lakóház része. A programban résztvevő épületek listáját itt találod.

Az idén négynapos rendezvényen a szokásos hétvégi nyitott házas fesztivált megelőzi egy konferencia (05.12. csütörtök) és egy sétanap (05.13. péntek). Itt olyan kérdések kerülnek terítékre, mint hogy milyen a modern élet az évszázados falak között és hogy "ma mire vár a Vár". A konferencia a Kortárs Építészeti Központ – KÉK és az MTA Építészeti Tudományos Bizottságának közös eseménye, amely nyitott az érdeklődők számára, de regisztrációhoz kötött. A részletekről a Facebook-esemény alatt tájékozódhatsz. A pénteki sétákra szintén regisztrálnod kell, további információt itt találsz.

A Budapest100 a Kortárs Építészeti Központ – KÉK által szervezett sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat és a különböző generációkat. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 élménye. További információk a Budapest100 honlapján.
(Címlapkép: Pexels/Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek