Elképesztő, adrenalinnal fűtött világokba juthatunk el ezeken a programokon

Ahogy pár éve - a járvány megjelenése előtt - még a romkocsmák városa volt Budapest, mára a szabadulószobák és a virtuális valósággal operáló programok főhadiszállása lett. Ezek közül már mi is kipróbáltunk és bemutattunk párat itt az oldalon, legutóbb például az Illúziók Múzumát, mely Bécs és Belgrád után itt nálunk nyílt meg, és a látogatók körében is sikeres. 

Az Illúziók Múzeuma egy Deák téri bérház udvaráról nyílik, és semmi hivalkodó nincsen benne. A szobákra emlékeztető tereiben azonban már egy másik világba csöppenünk, akárcsak Alíz, vagy Neo a Mátrixból, akik egytől egyig a saját Csodaországukba estek, miután követték a fehér nyulat. A Travelo.hu kolléganője ki is próbálta a különböző szobákat és furcsa tárgyakat

Törpe és óriás az Ames-szobábanForrás: Travelo

Az első Illúziók Múzeumát egyébként Roko Zivkovic és Tomislav Pamukovic nyitotta meg 2015-ben Zágrábban, a hálózat pedig rohamosan bővült, és jelenleg 55 helyszínen működik világszerte, New Yorktól Párizsig, Dubajtól Kuala Lumpurig.

Virtuális valósággal az őskorba

Egy másik fővárosi kedvenc a 2019-ben megnyitott VR Budapest virtuális vidámpark, ami 2000 négyzetméteren és három emeleten várja a vendégeket. A folyamatosan megújuló interaktív szobák közül nemrég én is kipróbáltam párat, így egy délután alatt eljutottak a Kréta-korba, az egyiptomi piramisok kriptáiba, és még a zombikkal is megküzdöttem.

A vidámparkban jelenleg négy különböző csomag közül választhatunk, melyek mindegyike más-más témára épül, mi most kettőt, az "Időutazó" és az "Adrenalin" csomagokat próbáltuk ki, de egyes csomagok és játékok kombinálhatók is. A jegyek online és a helyszínen is megvásárolhatók, a vidámpark dolgozói nagyon készségesen segítenek a megfelelő csomag kiválasztásában és a játékok lebonyolításában. A VR Budapestet hétköznap délután próbáltuk ki, célszerű ilyenkor menni, mert kevesebben vannak, mint hétvégén.

A megújult VR Budapest Dino safari bejárataForrás: Gáll Franciska

Mikor beléptünk az "Időutazó" szobába, még nem tudtuk mi vár ránk. Egy hátizsákkal, hüvelykujjra erősített kontrollerrel, és egy VR (virtuális valóság) szemüveggel indultunk az ismeretlenbe. A Dino Safari egy sétálós élmény, ahol egymás karaktereit is láthattuk, valamint a dinókkal és a trópusi környezettel is interakcióba léphettünk. Olyan volt, mintha a Jurassic Park világába csöppentünk volna, miközben úgy éreztük, hogy tűz perzseli a lábunkat, esik ránk az eső és dinók üldöznek.

A ragadozók világa után, Anubisz egyiptomi isten misztikus útja következett, ahol az volt a küldetésünk, hogy kijussunk az elátkozott piramisból. Ez egy sokkal interaktívabb szoba volt, ahol egymást segítve kellett megoldani a rejtélyeket.

Kipróbáltam a virtuális motoros száguldozást isForrás: Gáll Franciska

Az "Adrenalin" teremben tényleg megemelkedett a pulzusunk. Felültünk ugyanis a hullámvasútra, kipróbáltuk a kilövő katapultot és motoron száguldoztunk egy szakadék felett. A játékoknak viszonylag hamar vége lett, ezért az "Aréna" csomagból kiválasztottunk még egy zombis játékot. A legtöbb játékot párban vagy kisebb csoportokban lehet játszani, így érdemes a családdal vagy a barátokkal ellátogatni a vidámparkba, ami hétfő és kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Azték sírkamrák rabjai is lehetünk

Akik szeretik a szabadulószobákat, azoknak  a Dohány utcai Neverlandet nem kell bemutatni. Akik viszont még csak most ismerkednek vele, azoknak elmondom, hogy ez egy olyan szórakozóhely a belvárosban, ahol hét különböző szabadulószoba közül választhatunk - az börtöntől kezdve, az őrültek házán át a nagy bankrablásig. 

Legújabb szobájuk pedig Guatemalába repíti el a látogatókat, oda, ahol Mel Gibson Apocalypto című filmjét is forgatták, az azték sírkamrák és kegyetlen emberáldozatok világába. A január 30-án nyitószabadulószoba hangulatának kialakításában még az említett film kétszeres Oscar-díj jelölt sminkmesetere is segített, és egy egész filmstáb utazott Guatemalába, hogy minél valósághűbb legyen a szabadulószoba élménye.

A szoba érdekessége, hogy míg más szabadulószobákban a játékmester ad segítséget a játékosoknak, az Azték sírkamrában egy képernyőn keresztül jutunk infókhoz, melyeket egy azték főpap, vagy egy elátkozott kislány suttog a fülönkbe. Egyéb útmutatást pedig azték és maja indiánok adnak, akik saját nyelvükön szólalnak meg a játékban – magyar és angol felirattal. A felvételeket szintén a guatemalai  forgatáson vették fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek